Zwanen zijn rustige dieren, maar als ze een nest hebben, kunnen ze gevaarlijk zijn. Ze verdedigen hun nest door te sissen en met hun vleugels te slaan. Een zwaan kan een volwassen man een gebroken arm slaan, zoveel kracht heeft hij in zijn vleugels.
Ook volgens Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, kan een zwaan geen arm van een volwassenen breken. Zwanen vechten naast hun snavel wel met hun 'polsen', het sterkste deel van de vleugel. Zo'n 3 procent van de gevonden dode zwanen zou ook in onderlinge strijd zijn gesneuveld.
Als kind word je gewaarschuwd: 'Kom niet te dicht bij zwanen want ze kunnen je arm breken als ze boos zijn'. Maar is dat ook echt zo? "Nee," zegt Vogelkenner Erik Bruinning van het Vogelhospitaal. "We zijn bang voor een vogel die veel kleiner is dan wij.
Zwanen zijn grote watervogels. Er zijn witte en zwarte zwanen. Dankzij hun zwemvliezen kunnen ze goed zwemmen. En na een flinke aanloop kunnen ze ook vliegen!
Met een vlucht van 1725 kilometer heeft een Russische zwaan het wereldrecord nonstop vliegen gebroken. Het oude record, 700 kilometer, stond op naam van een Amerikaanse soortgenoot. Nederlandse wetenschappers van het Instituut voor oecologisch onderzoek hebben de topvlucht elektronisch geregistreerd.
Zwanen kunnen 25 jaar oud worden. De producten vinden vooral aftrek in Frankrijk en Duitsland, waar zwanenvlees als een exclusieve lekkernij wordt beschouwd. De zwanenhouderijen bevinden zich in de provincies Zuid-Holland en Urecht. De beesten worden buiten gehouden en zijn geleewiekt (blijvend gekortwiekt).
Het zijn grote vogels die als ze volwassen zijn 4 tot 8 kg wegen en met hun vleugels een spanwijdte van 1,6 tot 2 m kunnen bereiken. Zwarte zwanen zijn monogaam en blijven meestal hun hele leven bij dezelfde partner.
Zwanen kunnen op het land of op het water slapen, meestal met hun snavel tussen hun veren gestoken.
Er was dan opstijgende wind waardoor de zeevogels even hun vleugels konden ontspannen. Op het land slaapt de vogel overigens een stuk langer: maar liefst 12 uur per dag. De resultaten komen niet uit de lucht vallen.
Het jong van een zwaan wordt een pul genoemd, of simpelweg babyzwaan.
Zwanen hebben daarom holle botten, wat de vleugels kwetsbaar maakt. Ze vechten naast hun snavel wel met hun 'polsen', zo laat Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, weten. Dit is het sterkste deel van de vleugel, maar dus niet sterk genoeg om een massief mensenbot te breken.
Ze verdedigen hun nest en jongen fel, maar het is een broodje aap dat ze met een slag van hun vleugel een mensenarm kunnen breken. Zwanen gebruiken hun indrukwekkende voorkomen vooral om te dreigen. De grote botten in de vleugel van een zwaan zijn weliswaar sterk, maar ook hol.
Zwanen kosten, afhankelijk van de soort, 50 tot 300 euro per stuk. De prijs voor zwanenvoer varieert van 0,5 tot 5 euro per kg.
Maar ze zoeken dus wel een nieuwe partner! Vogels zijn, net als mensen, heel kieskeurig als het om hun partner gaat. Zij willen die zelf uitkiezen en ze redden het prima een seizoen alleen.
Een zwaan die broedt of gaat broeden, kan een gevaarlijke indruk maken als je dichtbij komt. Het dier kan happen in je broekspijp. Maar zwanen hebben geen tanden.”
Vliegen. Om op te kunnen stijgen loopt een knobbelzwaan eerst over het wateroppervlak van een plas of sloot, of over de grond, terwijl hij met zijn vleugels slaat. Het opstijgen vergt van de zwaan veel energie. Knobbelzwanen vliegen in één lijn, met de lange hals vooruit gestrekt en met krachtige vleugelslagen.
Veel watervogels, die doorgaans voor de veiligheid slapen op het water, zien hun wak steeds kleiner worden. Soms worden ze genoodzaakt te overnachten op het ijs, met het risico eraan vast te vriezen. Als voorbeeld deze wilde zwanen. Watervogels kunnen bij vorst soms niet veilig overnachten in open water.
Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen. Verder eten ze gras.
Zwanen zijn planteneters. Een knobbelzwaan eet wel vier kilo planten per dag. Hij eet graag waterplanten die op de bodem van een sloot of plas groeien. Met zijn lange hals kan hij bijna een meter diep in het water komen.
Ze maken gorgelende en blazende geluiden, al zijn die niet vaak te horen. Als je hen stoort op hun nest, sissen of knorren ze woedend. - Ze beschermen hun territorium - dat heel groot kan zijn - zo goed als ze kunnen. Hun dreighouding is echt imposant: ze buigen hun hals naar achteren en bollen hun vleugels.
Mannelijke zwanen kunnen vechten als leeuwen. Vooral als er tijdens het broedseizoen een territorium (met chick en chicks) te verdedigen is, kan het er ruig aan toe gaan. En dat is nog maar een understatement. Ze proberen elkaar te verdrinken of de nek te breken met een klap van de vleugel.
Een kudde zwanen, een zwerm zwanen, een groep zwanen? Vanmiddag in de Eempolder. koppel? een vlucht?
Meestal is het mannetje van de knobbelzwaan iets groter dan het vrouwtje. Vooral in de broedtijd is duidelijk zichtbaar, dat het mannetje de vleugels hoog boven de rug bolt. De hals van het vrouwtje is smaller en haar knobbel is iets minder groot.
"Zwanenvlees smaakt te gek, maar ze gaan meteen de verbrandingsoven in." Knobbelzwanen, eenden, ganzen en meerkoeten veroorzaken vraatschade en dus mogen de dieren, in overleg met provincies en gemeenten, worden verjaagd en gedood.