Heden. Tegenwoordig zijn er nog twaalf soevereine monarchieën in Europa.
Er zijn 43 monarchieën in de wereld. Daarvan is Japan de oudste, en ook Marokko, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen behoren tot de oudste koninkrijken op aarde. Er zijn 43 monarchieën in de wereld.
België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Spanje, Luxemburg, Nederland horen allemaal bij de meest welvarende landen van de wereld. Ook kleinere landen zoals Liechtenstein, Andorra en Monaco zijn bakens van stabiliteit in de wereld waar men veilig zijn geld kan parkeren en letterlijk kan leven als een koning.
Naast Nederland kennen de lidstaten België, Denemarken, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden een monarch als staatshoofd. Dat zijn met uitzondering van Luxemburg waar een Groothertog regerend vorst is, allemaal koningen.
Dit zijn het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, België, Nederland en Spanje. Er heersen op dit moment vijf koningen en twee koninginnen. Koningin Elizabeth met de koningin van Denemarken: Margrethe II en voormalig koningin van Nederland: Beatrix.
Keizer is de hoogste vorstelijke titel en staat voor de heerser waaraan alle andere wereldlijke vorsten ondergeschikt zijn. In de middeleeuwen kon een Europese koning zich pas keizer noemen nadat hij door de paus was erkend. Deze pauselijke goedkeuring werd vaak pas na diplomatieke onderhandelingen gegeven.
Het huidige koningshuis van Denemarken is de dynastie Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Met een nettowaarde van 400 tot 500 miljoen euro heeft koningin Elizabeth het goed voor elkaar.
Willem I, Koning (1772-1843)
Soorten monarchieën
Er zijn tegenwoordig nog zeven absolute monarchieën: Brunei, Oman, Saoedi-Arabië, Swaziland, Vaticaanstad, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Het Italiaanse koningshuis. Je hoort er in Nederland niet vaak wat over, en dat is ook niet zo vreemd: officieel heeft Italië geen koningshuis meer.
Omdat Nederland een koninkrijk is, heeft het een Koningshuis (vaak verkort tot "Huis"). Dat is een ander woord voor geslacht of dynastie, een familie dus, die al heel lang regeert. In dit geval het Huis van Oranje-Nassau.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Snelste stijger. De rijkste familie in de lijst is de familie Brenninkmeijer, eigenaren van C&A, die samen goed zijn voor 23 miljard euro. De koninklijke familie heeft volgens Quote een vermogen van 1,2 miljard euro.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Koning Filip is (bijna) best betaalde staatshoofd.
Monarchie sinds: zelfstandige monarchie sinds 1905. Daarvoor vormde Noorwegen een monarchie onder een unie met Denemarken en Zweden.
Koning Carl XVI Gustaf, die sinds 1973 regeert in Zweden, en zijn koningin Silvia verdelen hun tijd tussen twee kastelen van grote historische betekenis: het Koninklijk Paleis van Stockholm en het Drottningholm-paleis.