Het Nederlands kent 7 lange (i, e, y, ø, u, o, a) en 6 korte klinkers (ɪ, ɶ, ɔ, ɛ, ɑ, ə).
In het Nederlandse alfabet zitten 26 letters: 5 klinkers en 20 medeklinkers. De 'y' is soms een klinker (in 'baby' ) en soms een medeklinker (in 'yoghurt'). We hebben al gezien dat letters niet altijd hetzelfde zijn als klanken (bijvoorbeeld in het woord 'optie').
Bij een klinker (ook wel vocaal genoemd) kan de lucht dus wél ongehinderd naar buiten komen wanneer je praat. Klinkers zijn de a, e, i, o en u in het alfabet.
Het alfabet heeft veel meer medeklinkers dan klinkers. In totaal kent het alfabet 26 letters. Een simpel rekensommetje laat ons zien dat er dan 20,5 medeklinkers zijn: 20 hele, zoals de b, c, d, f, g en h.
Het woord zaaiuien telt zes klinkers op rij, hetgeen uitgezonderd gekunstelde samenstellingen (haaiaaioorkonde, weggooiooien, tee-ee-ee-eetwagon, stoeiooievaar ) thans het maximum is in de Nederlandse taal.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
Medeklinkers zijn de letters b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, w, x, z. Samen met de klinkers vormen ze het alfabet. Weet je niet precies wat de laatste letter van een woord is?
Welk woord bestaat uit twaalf letters zonder klinkers? Antwoord: Zandweggetje.
Angstschreeuw is het bekendste voorbeeld dat in de woordenboeken staat; dat is dus 'officieel' het woord met de meeste medeklinkers achter elkaar, namelijk acht.
Een klinker is lang in baan, been, biet, boon, buur, boek, beul. Tweeklanken zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens au en ou (saus, kous), ei en ij (leiden, lijden), en ui (tuin).
Voorbeelden zijn de a, e, i, o en u (die alle een zgn. 'lange' en 'korte' variant hebben), de toonloze e (zoals in de), de 'lange' klinkers oe en eu en de tweeklanken ei (ook met de spelling ij), ui en au (ook met de spelling ou).
Volgens het Genootschap Onze Taal kan de Y als een klinker of als een medeklinker worden beschouwd, afhankelijk van het woord waarin hij voorkomt. In woorden als 'symbool' en 'baby' is hij een klinker als de I, maar in 'yoghurt' is hij een medeklinker die als een J wordt uitgesproken.
Klinkers of vocalen zijn klanken waarbij de lucht ongehinderd door de mond naar buiten komt, dus zonder op de voorgrond tredende ruis-, knal- of plopgeluiden. De letters a, e, i, o, u en de digraaf ij worden eveneens klinkers genoemd, maar de klank van die letters hangt af van de letters die eromheen staan.
Het gaat om de medeklinkertekens b, c (als /k/ uitgesproken), d, f, g, k, l, m, n, p, r, s, t, v en z na de korte klinkers /a/, /e/, /i/, /o/ en /u/.
Woorden zonder klinkers
Er zijn in de Nederlandse schrijftaal woorden die geen enkele klinker bevatten, voornamelijk afkortingen, verkortingen en tussenwerpsels. Bekende voorbeelden zijn: 'k, 'm, 'n, 'r, 's, 't. bh, d'r, hm, ks, m'n, MS, pc, pf, tv, wc, z'n.
Nu is Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz met 66 letters het langste woord.
Het langste woord in de Van Dale is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Dat bestaat uit 35 letters.
Tweetekenklanken zijn ui, ei, ij, oe, eu, au, ou en ie. Je schrijft het woord zoals je het hoort. Na een tweetekenklank schrijf je geen dubbele medeklinker!
1. de lettertekens a, e, i, o, u en in de meeste gevallen y of combinaties daarvan, bijvoorbeeld aa, oe (maar niet de tweeklanken zoals au en ui);
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”