Meestal zo'n 3 kinderen.
3 procent van de 11-16-jarigen in Nederland heeft geen zwemdiploma. De overige 97 procent heeft minimaal het A-diploma. In totaal heeft 78 procent van de 11-16-jarigen in Nederland in 2016 zowel het A- als B- diploma en heeft 34 procent het A-, B- en C-diploma.
Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen.
Voor groepsles is het maximum aantal leerlingen per groep zo'n 8 tot 12 kinderen (beginners). Dit aantal geldt ook voor gevorderden. Heel vaak is het aantal kinderen dus een tiental.
“Dat is de grootste groep die uitstroomt.” Een deel van de kinderen had overigens wel het C-diploma op zak. De gemiddelde leeftijd bedroeg 7,2 jaar. Vrijwel alle kinderen hadden leren zwemmen volgens dezelfde methodiek.
De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert het complete Zwem-ABC te behalen. Alleen met het Zwemdiploma C op zak beheers je voldoende vaardigheden om in een zwembad met attracties en in open water plezier te hebben en jezelf te kunnen redden in onverwachte situaties. Dan voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
We gaan uit van een gemiddelde duur van 64 lessen van 45 minuten voor het A-diploma. 16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Neem contact op met je gemeente. Er zijn vaak regelingen beschikbaar die het mogelijk maken de zwemlessen te bekostigen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. De regelingen, de beschikbaarheid hiervan en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
De meeste zwembaden bieden als basis één keer zwemles van 45 -60 minuten per week aan. Als je daar voor kiest, kun je, in het geval van 'uurslessen', in ruim een jaar het A-diploma halen. Bij twee keer in de week een uur zwemles, kan je kind het halen in ruim een half jaar. En zo kun je nog andere rekensommetjes maken.
Bad 3.
*Springen van de kant 1 m. *Schoolslag, gezicht in het water. *Schoolslag, gezicht boven water. *Schoolslag met uitdrijven.
Badje 3. In deze groep leren de kinderen de beenslag van zowel de schoolslag als de rugslag. Ook wordt er een begin gemaakt met het aanleren van borstcrawl en rugcrawl.
De omstandigheden in dit water zijn natuurlijk heel anders dan in het zwembad en dat is nu juist de reden dat het A diploma niet voldoende is. Kindjes met alleen een A diploma zijn vaak niet veilig in open water situaties. Dat komt omdat ze vaak nog te snel zwemmen en te weinig uitdrijven.
Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten ( ...
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma A dient de kleding te bestaan uit: Badkleding, t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek, jurk of rok tot de enkels, schoenen. Broekjes die naadloos aansluiten op de huid, bv leggings, zijn niet toegestaan.
Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen van 35 minuten zwem- tijd per week. Zo volgen leermomenten elkaar snel genoeg op om kinderen maximaal te laten profiteren van het herhalingsef- fect van de zwemles.
Vanuit onze brancheorganisatie NPZ NRZ blijkt dat een kind in Nederland gemiddeld 51 klokuren nodig heeft om zijn of haar zwemdiploma te halen. Dit vertaald zich naar zo'n 68 lessen van 45 minuten.
Het halen van het B en C diploma duurt korter. Meestal zijn ze nog 3-6 maanden bezig met het behalen van de diploma's B én C.
In de eerste twee zwemuren (18:00 tot 19:30 uur) is de diepte van het bad tussen de 45 cm en de 170 cm diep. Het bad is ingedeeld in vier verschillende badjes, steeds met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als de kinderen lid worden, en ze gaan de eerste twee uren zwemmen.
Een leerlingvolgsysteem helpt om die afweging goed te maken. Maar een Examinator Nationale Zwemdiploma's bepaalt uiteindelijk of je kind zijn diploma krijgt. Het is in principe dus mogelijk dat je kind zakt bij het diplomazwemmen.
Als het A-diploma eenmaal binnen is, zijn diploma B en het complete Zwem-ABC ook binnen bereik. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te behalen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan gemiddeld 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Hoe bekender een kind is met het water, hoe sneller het diploma wordt behaald. Zwemangst, zoals onder water gaan, de ogen open houden of het zwemgat, kan de duur veel langer maken dan het beschreven aantal klokuren. Echt veel langer! Veel onderdelen zijn prima zelf te oefenen.