Er mogen zoveel kinderen in een auto, als hoeveel zitplaatsen er zijn. Het aantal zitplaatsen wordt bepaald aan de hand van het aantal beschikbare autogordels. In een stationcar (gewone hatchback ofzo ook niet) is het niet toegestaan om zelf zitplaatsen te maken door middel van het plaatsen van stoelen of een bankje.
Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel.
Hoeveel passagiers mag je meenemen? Je mag in je auto met maximaal zoveel personen zitten als er plaatsen met veiligheidsgordels (of een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem) zijn en plaatsen die daarmee niet moeten zijn uitgerust. Bij de meeste wagens zijn dat er vijf, namelijk twee vooraan en drie achteraan.
Enkele belangrijke punten op een rij: Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken, twee kinderen/personen in één autogordel mag niet. Iedereen moet over een eigen zitplaats beschikken. Er mogen niet meer personen worden vervoerd, dan er autogordels aanwezig zijn.
Positieve kanten van een derde kindje
Iedere moeder weet dat een kindje een onbeschrijfelijke blijdschap brengt, wat dan ook de grootste reden is om meer kinderen te nemen. Nog meer liefde in huis! Je twee oudsten hebben nog een broertje of zusje waarmee ze voor altijd samen zullen zijn.
Een Isofix is veiliger dan een een stoel zonder Isofix. Het neem namelijk het risico weg dat je het stoeltje een keer incorrect plaatst, zeker geen onmogelijkheid als je er drie moet plaatsen. Drie (identieke) stoelen met Iso-fix vinden we bij een de VW, de Seat, de Peugeot 5008 en Citroen C4 Grand Picasso.
Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn. Omdat personen als lading worden gezien mag je het max. laadvermogen niet overschrijden.
Leeftijd van het kind
Een stelregel is vaak dat het kind zoveel vriendjes mag uitnodigen voor zijn kinderfeestje als dat hij in leeftijd is geworden. Een kind van vijf mag dus vijf vriendjes, zijn twee jaar oudere zus dus zeven.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
Re: teveel mensen in de auto
Maar om toch een antwoord op de vraag te geven, die kost 130 (+7) euro.
Het is volgens de politie namelijk onverstandig en strafbaar om met drie of meer mensen in een wagen te zitten. Tenminste, wanneer je niet uit hetzelfde gezin komt. Alle vier de inzittenden kregen een boete van 390 euro. In een bericht op Twitter spreekt de politie overigens van jeugdoverlast.
Hoeveel personen zijn er verzekerd? In principe kunt u zelf bepalen hoeveel personen u wilt laten verzekeren. U kunt zoveel inzittenden meeverzekeren als er gordels aanwezig zijn in het voertuig. Normaal gesproken zijn er vier inzittenden verzekerd op de ongevallen- of schade-inzittendenverzekering.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.
De juiste plaats
Kinderen mag je zowel voorin als achterin de auto vervoeren. De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben.
Een regel waar vaak gebruik van gemaakt wordt is dat je kind zoveel vriendjes mag uitnodigen dan dat hij oud is. Als je kind vijf wordt, mag hij dus vijf kindjes uitnodigen. In principe is dit een regel dat goed werkt, maar er zijn nog een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden.
Vanaf 4 jaar. Meestal wordt er pas een kinderfeestje gegeven als de kinderen vier jaar of ouder zijn. Ze zitten dan op basisschool en hebben klasgenootjes en vriendjes die ze graag willen uitnodigen voor hun feestje.
Hoelang duurt een kinderfeestje gemiddeld? De meeste feestjes duren rond de 3 uur. Maar als je jarige job en de feestgangers onder de 5 jaar zijn dan is 2 uur al echt ruim voldoende.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.
Aantal geregistreerde zitplaatsen op kenteken
Dit kunt u terugvinden op uw kentekenbewijs of (indien u al in het bezit bent van een kentekencard) op de website van het RDW als u uw kenteken invoert (zie op ovi.rdw.nl het kopje "technisch" > "eigenschappen").
Drie kinderzitjes naast elkaar gaat bijna nooit
Grote auto's lijken veel ruimte te bieden. Toch kun je doorgaans niet op alle zitplaatsen kinderzitjes plaatsen. En drie naast elkaar, dat lukt vrijwel nooit en als het al lukt sluiten de portieren vervolgens moeilijk.