Een vuistregel bij het inpakken is om niet meer dan 25% van je eigen lichaamsgewicht mee te nemen in een backpack. Bij meer gewicht zal de backpack waarschijnlijk niet meer comfortabel te dragen zijn. Vooral bij afdalingen zal dit belastend zijn voor de knieën en resulteren tot blessures.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het aantal kilo dat jijzelf kunt tillen. Wij adviseren om nooit meer dan 20% van je eigen lichaamsgewicht mee te nemen in je backpack. Ook moet je rekening houden met je eigen lichaamsbouw.
Een dagrugzak | Kleiner dan 35 liter – Handig voor naast de backpack. Een casual backpack | Ongeveer 40 – 65 liter – Voor een reis van 1-3 weken. Een hiking backpack | Ongeveer 60 – 80 liter – Voor een reis van 1-3 maanden. Een trekking backpack | 80 liter of meer – Voor een reis van 3 maanden en meer.
De grootte van je backpack
Het gewicht van de rugzak zal rond de 10 en 15 kilo zijn, afhankelijk van wat je mee wilt nemen natuurlijk. Dit is echt een prima formaat voor reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of Midden-Amerika. 60 – 80 liter: Deze maat is een prima keuze als je (ook) naar een koudere bestemming gaat.
Hoeveel mag een rugzak wegen
Een dagrugzak zal niet veel meer dan 5 tot 7 kilo wegen, bij toerrugzakken moet je rekenen op rond de 10 kilo en bij trektochten op 12 tot 18 kilo. Een vuistregel luidt: je rugzak mag niet meer wegen dan 20% van je lichaamsgewicht.
Houd als vuistregel aan dat je tas maximaal 20% van je lichaamsgewicht mag wegen. Weeg jij 80 kilo? Dan mag je backpack dus maximaal 80/5 = 16 kilo wegen.
Voor een gewone dagwandeling heeft u genoeg aan een rugzak tot 20 liter. Wilt u echter meer meenemen, bijvoorbeeld een fototoestel, een verrekijker of een extra trui, dan heeft u al snel een wat groter model nodig. Kijk dan eens naar rugzakken tussen de 20 en 40 liter.
Hoe zwaar mag je rugzak zijn wanneer je gaat wandelen in de bergen? Er is een vuistregel die aanraadt om niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mee te dragen in je rugzak. Wanneer je 70 kilo weegt, zou dit dus een rugzak van maximaal 14 kilo zijn. Voor kinderen geldt een advies van 10% van hun lichaamsgewicht.
Gewicht: 37 liter-rugzak 2.070 gram, combat belt 430 gram, beenpaneel 300 gram.
Draaggemak en pasvorm. Wanneer je een backpack gaat kopen is het aan te raden om in de winkel of thuis even met de backpack rond te lopen. Zo kun je testen of de backpack voor jou een fijn draaggemak en goede pasvorm heeft. Test ook of je de backpack kunt verstellen met banden.
1-2 weken weg: kleine tot middelgrote koffers
Of waar je ook naar toe wilt. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 51 tot 75 liter, wat overeenkomt met zo'n 10 tot 15 kg bagage.
Hoe groter je tas of koffer, hoe meer kleding en spullen je meeneemt. Ga daarom voor één compacte tas, van minder dan 40 liter. Die mag bijna altijd ook mee als handbagage. Niets fijner dan een papieren boek, dat is waar.
Gewicht koffer
Gemiddeld mag een koffer die je incheckt 20 kilo wegen. Bij die 20 kilo hoort ook het gewicht van de koffer of backpack. Een backpack weegt uiteraard niet veel, maar een koffer kan van zichzelf al 6 kilo wegen.
De militairen lopen alle vier de dagen 40 kilometer met een bepakking van 10 kilo.
Volgens het voorschrift „Bepakking PSU voor Mannelijke Militairen" draagt de man de volgen- de goederen aan het lichaam: ondergoed, sok- ken, binnenjas en -broek, gevechtsjas en -broek, veldschoenen, pet vt, gelaatsnet, zakdoek, zak- boekje en herkenningsplaatjes, tezamen wegend 7470 gram.
Het 21-koppige team trainde een jaar lang 6 tot 8 keer per week om het record van de Britse Royal Marines te verbeteren. De Britten deden er destijds 4 uur, 16 minuten en 48 seconden over om de marathon te lopen in militair gevechtstenue. De klok stopte bij de Nederlandse mariniers na 3 uur, 58 minuten en 55 seconden.
Voor het meeste draagcomfort raden wij je aan om je zware en medium zware spullen in het hoofdvak op te bergen. Zorg ervoor dat de zware spullen, zoals een tent en drinkflessen dicht bij de rugpand zitten. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de backpack dicht tegen je rug, boven de heup en onder de schouders.
Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment. Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
Voor alledaags gebruik en dagjes weg heb je voldoende aan een tas tussen de 11 en 29 liter. Een tas tot 20 liter biedt voldoende ruimte voor meerdere lunchpakketten als je er een dagje op uit gaat met het gezin. Neem je een aantal boeken, lunchpakket en A4'tjes mee? Dan raden we een rugzak tussen de 20 en 29 liter aan.
Een gemiddelde dagrugzak heeft een inhoud van 20-25 liter. Dit is ruim voldoende om een warme trui plus eten en drinken mee te nemen. Neemt u weinig of geen extra kleding mee dan kunt u met een tas tot 15 liter prima uit de voeten. Gaat u een aantal dagen op pad dan is een tas van 35-40 liter meer geschikt.
Rucking is geïnspireerd door millitairen. Militairen zijn voor een groot gedeelte zo fit omdat ze afstanden afleggen met zware bepakking. Het principe is simpel: Stop gewicht in je rugzak en start met wandelen. Door het extra gewicht verbrandt je extra calorieën en train je je spieren.