Je kunt het Bobike fiets voorzitje gebruiken tot je kind 3 jaar is óf 15 kilo weegt. Het maximale draaggewicht van een voorzitje van Bobike is 15 kilo. Dit geldt voor alle voorzitjes van dit merk. Het wordt sterk afgeraden om je kind vanaf 3 jaar of 15 kilo in een voorzitje te plaatsen.
De voorzitjes van Bobike zijn geschikt voor kinderen tot 15kg, de achterzitjes bieden plaats aan kids tot 22kg. Het laatste model in het assortiment van Bobike is de Classic Junior, geschikt voor oudere kinderen met een maximaal lichaamsgewicht van maar liefst 35 kilogram.
Als je een Bobike achterzitje op een elektrische fiets wil monteren, houd dan rekening met de plaats van de accu. Als de accu niet onder de bagagedrager is bevestigd, kun je in de meeste gevallen de standaard bevestigingsmethoden gebruiken.
De Bobike ONE maxi krijgt als testoordeel een 7,8 van de Consumentenbond. De Consumentenbond oordeelde dat je het kindje goed kon vastzetten in het zitje. De reflector achterop het zitje draagt bij aan de veiligheid. Het zitje is eenvoudig te installeren en biedt voldoende ruimte voor het kindje.
Sluit altijd de gordel en de voetriempjes, ook als er geen kind in de Bobike maxi+ zit. De lengte van de gordel kunt u instellen aan de achterkant van het zitje. Door te trekken aan de gordel aan de achterzijde maakt u de gordel strakker.
Antwoord, kort samengevat: het meest gebruikelijke uitgangspunt is dat de iets jongere – lees: kleinere, lichtere – kinderen plaatsnemen op een voorzitje. De gemiddelde leeftijd die hieraan gekoppeld is, is 9 maanden tot ongeveer 3 jaar. Dit correspondeert in grote lijnen met een lichaamsgewicht van maximaal 15 kilo.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Om te checken welk fietsstoeltje op je fiets past, moet je de afmetingen van je bagagedrager of stuurpen weten. De fietsstoeltjes voor voorop de fiets passen om een ronde stuurpen van 22 tot 25 mm. Voor racefietsen en mountainbikes is er een speciale adapter, zodat het fietsstoeltje alsnog gemonteerd kan worden.
Is je kind zwaarder dan 15 kilo? Stap dan over van het voorzitje naar een fietszitje achterop de fiets. De meeste fietsstoeltjes achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Ze zijn dan meestal tussen de 3 en 5 jaar.
Twee manieren voor baby op de fiets
In een babyautostoel of babyschaal die stevig vastzit in een fietskar of bakfiets. Zet het autostoeltje of de babyschaal liefst tegen de rijrichting in. De bak of de kar én het stoeltje beschermen jouw kindje. In een babyautostoel die je met een speciale drager op de fiets vastmaakt.
Bij de meeste e-bikes zit de accu in de bagagedrager.Daarom is niet elk achterzitje geschikt voor een elektrische fiets. Daarom moet je er goed rekening mee houden dat je een kinderzitje kiest die veilig kan worden gemonteerd met de motor erbij.
Het belastbare gewicht mag niet meer zijn dan 15 à 40 kg. Boven dit gewicht kan metaalmoeheid ontstaan en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Nederlandse traditie of niet, vanuit veiligheidsoogpunt adviseren wij mensen om geen passagiers mee te nemen op de bagagedrager.
Elektrische fiets met kinderzitje achter
Op de meeste elektrische fietsen kun je een kinderzitje monteren aan de bagagedrager. Hier heb je in tegenstelling tot een kinderzitje voor, niet perse een elektrische moederfiets nodig. Bij de meeste e-bikes is de accu verwerkt in de bagagedrager.
Wanneer kiezen voor een Yepp voorzitje
Een Yepp voorzitje kan in gebruik genomen worden vanaf het moment dat je baby zelfstandig rechtop kan zitten. Gewoonlijk is dit wanneer het kind 9 maanden oud is. Let op, het kindje hierbij tot 15 kilo wegen. Na deze leeftijd moet hij of zij in een achterzitje plaatsnemen.
Niet op elke gewone fiets past een kinderzitje. Dit heeft ermee te maken dat sommige stuurpennen te dik zijn of bagagedragers niet stevig genoeg bevestigd zitten aan het frame van de fiets. U kunt in de specificaties nalezen of de fiets geschikt is voor een kinderzitje volgens de fabrikant.
Ja, dat is mogelijk! Maar let op, alleen bij fietsstoeltjes die men op de zadelframebuis monteert. Dat kunnen achterzitjes zijn van Bobike, het GMG Yep fietszitje, de Quibl fietszitjes en de kinderzitjes van Polysport.
Dan moet je ook nog rekening houden met de draagkracht van de bagagedrager: die is bij e-bikes vaak 25 kg. Dat is een extra beperkende factor, want 'junior'-zitjes voor kinderen tot ca. 10 jaar voor de bagagedrager zijn vaak geschikt tot 35 kg. Bij zitjes op het stuur is het maximum doorgaans 15 kg.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Iemand meenemen op de fiets is alleen toegelaten als je fiets beschikt over een ingerichte zitplaats. Het is dus verboden om iemand te vervoeren op de bagagedrager. In “amazonezit” meerijden (met twee benen langs één kant) is ook verboden.
0-9/12 maanden: autostoeltje op (bak)fiets. 9/12 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje voorop. 3 tot 5 jaar: fietsstoeltje achterop.
Kan Yepp Mini op elke fiets? Ja, de Yepp Mini fietsstoeltjes (zowel de 'gewone' Mini als de Nexxt) passen op elke fiets, behalve op fietsen met een Ahead-stuurpen.
De meeste stads- of damesfietsen zijn geschikt voor een kinderzitje, maar de beste keuze blijft toch altijd een mamafiets. Dit type fiets is namelijk speciaal gemaakt voor fietstochten met een jonge passagier. Samen fietsen op een moederfiets zorgt dus voor meer comfort én veiligheid, wel zo belangrijk!
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.