Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Sommige paarden hebben iets meer krachtvoer nodig om prestaties vol te houden dan andere paarden. Normaal gesproken kan ieder (basis)sport paard toe met een maximale hoeveelheid krachtvoer van 3 kg. Gemiddeld krijgen paarden ca. 1,5 - 2,5 kg krachtvoer per dag.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Re: Paard lang op paddock zonder hooi
Advies van de dierenarts is dat hij niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer mag staan. Dan heeft de maag zo veel zuur aangemaakt dat het zuur boven het klierrijke deel van de maag komt en daar kan het maagzweren veroorzaken.
Qua ruwvoer heeft een paard of pony ca. 1,5% van het lichaamsgewicht per dag nodig, verspreid over meerdere porties per dag. Daarnaast wordt er meestal nog een krachtvoer (brok of muesli) gegeven voor extra energie, vitaminen en mineralen die niet voldoende in het ruwvoer aanwezig zijn.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Laat minstens 2 of beter 3 uren tussen het voeren en het rijden. Na het eten van het voer wordt dit verteerd en neemt het lichaam de verschillende voedingsstoffen op.
Continu eten van ruwvoer of gras
In de natuur eet je paard gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. De spijsvertering van paarden is daarom ingesteld op het continu eten van een kleine hoeveelheid ruwvoer of gras. Als je paard lekker in de wei kan grazen past dit bij zijn natuurlijke spijsvertering.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Re: Paarden dag en nacht op de weide
Over het algemeen gaat 24/7 buiten gewoon goed. Ontsnappen doen ze s nachts zeker niet vaker dan overdag en slechteriken zijn ook op stal gevaarlijk.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Vaak wordt er aanbevolen om het paard minimaal 2 uur vrije beweging te geven na de training, om het risico op verwonding bij vrije beweging te voorkomen. Het blijkt echter dat paarden beter bewegen als ze vóór de training minimaal 2 uur vrije beweging krijgen en de wil van het paard om te trainen is dan meer aanwezig.
Geef niet teveel bananen. Bananen bevatten, net als andere groente en fruit, veel zetmeel. Omdat zetmeel niet goed verteert in het paardenlichaam, kun je je paard hiervan het beste niet zoveel geven.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Groenten en fruit voor paarden
Fruit voor paarden: Net als met paardensnoepjes geldt voor fruit ook: af en toe een stuk kan geen kwaad, maar geef je paard geen fruitmand per dag. Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard.
Een paard heeft een kleine maag. De maag maakt constant maagzuur aan. Bij een mens gebeurt dit alleen als er voedsel in de maag zit, maar bij een paard dus altijd. Als een paard niet voldoende speeksel produceert, doordat hij onvoldoende kauwt, tast het zure maagsap de maagwand aan.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Eet je paard teveel krachtvoeder of is zijn rantsoen niet in balans? Dan loopt je dier het risico te vermageren en het krijgt mogelijk ook verteringsproblemen. De dunne darm heeft een maximumcapaciteit voor de verwerking van de hoeveelheid zetmeel in het voeder.