De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
In tegenstelling tot veel andere landen, houden de Fransen zich aan de regel van 3 maaltijden per dag . Je gastgezin in Frankrijk wil graag dat je de verschillende soorten eten probeert.
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden.
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In Frankrijk wordt eten gezien als een genot; er is geen schuldgevoel verbonden aan het genieten van eten . Geen enkel voedsel is taboe voor de Fransen. Toch wordt alles met mate en in kleinere porties geconsumeerd, zittend en zonder haast.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Tot de basisvoedingsmiddelen van het Franse dieet behoren onder andere volle kaas en yoghurt, boter, brood, verse groenten en fruit (vaak gegrild of gebakken), kleine porties vlees (vaker vis of kip dan rood vlees), wijn en pure chocolade.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
Ze genieten van hun maaltijden
En langzaam eten om beter van het eten te genieten en het te waarderen — dat is de traditionele manier van eten in Frankrijk. Het is een heel bewuste manier van eten (en ik ben een gecertificeerde instructeur in bewust eten, dus dit bevalt me enorm).
Wist je dat maar liefst 96% van de Fransen kaas eet en 47% van hen eet dagelijks kaas ? Een gemiddelde Fransman eet ongeveer 24,4 kg kaas per jaar. Er zijn meer dan 400 soorten kaas in Frankrijk - genoeg en meer om je meer dan een jaar in Frankrijk te laten blijven en elke dag een nieuwe kaas te proeven!
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
De Franse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van een breed scala aan ingrediënten, waaronder vlees, zeevruchten, groenten en fruit . Het staat ook bekend om het gebruik van sauzen, die vaak worden gemaakt met boter, room en wijn. Enkele van de populairste sauzen in de Franse keuken zijn béarnaise, hollandaise en bechamel.
Pastaconsumptie is hoog Beschouwd als een van de meest vooraanstaande keukens ter wereld, bevat de Franse keuken veel smaken. In de Franse keuken, waar koken bijna een kunst is, bedraagt de gemiddelde pastaconsumptie per persoon meer dan 8 kilogram .
De Franse zomervakantie duurt 2 maanden: van begin juli tot begin september. Ook zijn er in Frankrijk meer korte schoolvakanties tussendoor: elke 6-7 weken hebben Franse scholieren steeds 2 weken vrij.
Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken.
Franse filosofie van eten
Ze genieten van eten, de ingrediënten van elke maaltijd, het recept dat wordt gebruikt en het eten van de maaltijden met familie en vrienden . Maaltijden zijn bedoeld om te worden gesmaakt tijdens een gesprek en kunnen uren duren.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
Het Baromètre des Territoires 2021 van het Institut Montaigne is een 'geluksonderzoek' dat sinds 2018 jaarlijks gedaan wordt onder 10.000 Fransen. In 2021 noemde 78% van hen zich 'heureux', ten opzichte van 70% in 2018.