Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Maar matiging is de sleutel.” Helaas zijn er geen concrete cijfers over wat matiging voor verschillende mensen betekent. Voor sommigen is een keer per week een bordje friet prima. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt je van het eten van één portie frietjes per week niet dik. Op het moment dat je gezond en gevarieerd eet, is het eten van frietjes dan ook geen enkel probleem, mits je niet dagelijks een portie op je bord schudt.
Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Sterker nog, als u ze regelmatig eet , loopt u een groter risico op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas . Daarom is het waarschijnlijk het beste om uw inname van commercieel gefrituurd voedsel te vermijden of ernstig te beperken. Er zijn verschillende andere kookmethoden en gezondere vetten die u in plaats daarvan kunt gebruiken.
Of elke dag patat ongezond is hangt af van de bereiding, de hoeveelheid en wat je verder op een dag eet. Hoe de meeste mensen friet eten (van de snackbar of zelf gefrituurd) is ongezond. Maar in bepaalde gevallen is patat helemaal niet zo slecht.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, hebben mensen die meer dan twee keer per week friet eten een hoger risico op hartziekten dan mensen die ze een keer per week of minder eten . Dagelijks friet eten kan ook het risico op diabetes type 2 vergroten.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.
Voedingsmiddelen zoals frieten vallen in de categorie ‘hyper-smakelijke voedingsmiddelen’, die het beloningscentrum in de hersenen stimuleren en zo de afgifte van ‘feel-good chemicaliën’ zoals dopamine op gang brengen. Deze chemicaliën kunnen mensen in een constante staat van verlangen houden, waardoor ze eraan verslaafd raken.
Hoewel frieten geen dieetcholesterol bevatten , kunnen ze veel transvet en verzadigde vetten bevatten. Transvet en verzadigde vetten kunnen het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen.
Frieten zijn de 2de populairste aardappelbereiding: op een gemiddelde dag in 2021 at 1 op de 10 Belgen frietjes. Op een gemiddelde weekenddag liep dit nog op tot 15%. De consumptie van friet lag in 2020 en 2021 wel lager dan voor de coronacrisis.
Als je zelf frietjes maakt, is er maar één ingrediënt: aardappel.Dat is geen bewerkt voedingsmiddel. Om de frietjes op te eten moet je ze natuurlijk nog bakken in olie. Bij diepvriesfrieten verschilt het per merk hoe bewerkt ze zijn.
Een patatje bevat dus relatief veel calorieën, vooral als je bedenkt dat een 'normale' vrouw bijvoorbeeld dagelijks 2000 calorieën kan eten om op gewicht te blijven. Een lang verhaal kort: je kan een patatje eten, maar houdt rekening met je persoonlijke caloriedoel en eet niet te vaak een patatje.
Five Guys heeft veruit de minst gezonde frietjes in ons onderzoek, terwijl KFC de vijfde minst gezonde is, met aanzienlijk minder calorieën en minder verzadigd vet dan Five Guys-frietjes. Franse frietjes hebben een hoog zout- en vetgehalte, wat een toch al ongezond fastfoodhoofdgerecht in de gevarenzone kan brengen.
De loempia komt als gezondste snack uit de test. En mocht je daar toch een sausje bij willen, kies dan voor ketchup in een apart bakje. Zo voorkom je dat je snacks verdrinken in de saus en kun je zelf bepalen hoeveel saus je eet.
Meer vitamine C en kalium
Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Het frituren van frieten verhoogt het calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Friet, frikandellen, kroketten, loempia's: gefrituurd eten is nergens goed voor. Het heeft weinig vezels en veel vet en zout waardoor het moeilijk verteerbaar is voor je lichaam. Dit kan niet alleen leiden tot constipatie, maar het kan er ook voor zorgen dat het moeilijk en pijnlijk is om naar de wc te gaan.
Antwoorden (11) Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Toch is het het beste om alle frietjes met mate te eten en met gezonde dipsauzen, zodat je niet per ongeluk te veel koolhydraten en calorieën binnenkrijgt. Gewapend met de juiste kennis kun je jezelf waarschijnlijk af en toe trakteren op knapperige, heerlijke frietjes zonder je gezondheid te schaden.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.