Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Gemiddeld kun je rekenen op prijzen tussen de € 6,50 en € 15,- per persoon per uur.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Een receptie duurt gemiddeld 2 uur, en de toost loopt daarna langzaam over in het diner. Als jullie de taart willen aansnijden tijdens de receptie, houd hier dan rekening mee in de planning.
Soepen worden opgediend na het koude voorgerecht maar voor het warme voorgerecht.De basis van elke soep is een bouillon: het kan een kalfs-, runds-, vis-, gevogelte-, wild- of groentenbouillon zijn.
Eén van de leukste aspecten van het organiseren van een receptie is de inrichting van de receptieruimte. Werk je rond een bepaald thema of ga je voor stijlvolle eenvoud? Wat je ook kiest: de details maken het verschil. Creëer een natuurlijke gezelligheid met planten en bloemen.
Kosten receptie? Met een receptie biedt je gasten die niet de hele dag aanwezig zijn maar toch jullie even willen feliciteren de kans om dat te doen. Hier voor zouden lekkere drankjes, unieke hapjes en een leuke locatie geregeld moeten worden. De gemiddelde kosten zijn minimaal €910,- bij 50 gasten.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Voor een evenement met 100 gasten hebt u dus 80 schalen nodig om de gasten het equivalent van een volledige maaltijd te serveren. Wellicht wilt u er 1 of 2 meer bestellen dan u berekent, maar houdt in gedachten dat verschillende gasten een verschillende eetlust hebben.
Met wat onderzoek online zal je een vrij goede schatting kunnen maken, maar de juiste hoeveelheid verschilt per situatie. Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
De volgende formule helpt je om te bepalen hoeveel zakken chips je ongeveer nodig hebt per gast op je feestje: Een halve standaard zak chips per persoon. Een derde XL zak chips per persoon.
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega's en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40.
Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Met een drive-thru-receptie! Het bruidspaar gaat op een bankje aan de weg zitten, en de 'gasten' rijden langs hen in de auto.
Receptie kan verwijzen naar: Balie (loket), balie voor ontvangst van toeristen of bezoekers. Receptie (feest), een feest bij bijvoorbeeld huwelijk of officiële opening. Receptie (recht), de juridische term voor overnemen.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Suggesties 6 gangen: Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.