Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Met wat onderzoek online zal je een vrij goede schatting kunnen maken, maar de juiste hoeveelheid verschilt per situatie. Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
Een standaardportie groenten bedraagt 200 g per persoon. We hebben het dan over het schoongemaakt gewicht: maak je broccoli of spruitjes of een andere groente waar je bij het schoonmaken veel van af snijdt, voorzie dan wat extra.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht.
Een volledig 8-gangen menu bestaat uit de volgende gerechten: Amuse (klein hapje, warm of koud, vaak in één of twee happen op te eten) Voorgerecht (bij meer dan 5 gangen is dit altijd een koud voorgerecht) Soep (kleine porties, vaak een relatief lichte, gladde soep)
Wat is een hapjesbuffet? Misschien ken je het wel; grote schalen met salade en verschillende warmhoudbakken (Chafing dish) met verschillende gerechten. Dat zijn de standaard traditionele catering-opstellingen.
Een koud en warm buffet is een cateringservice waarbij de cateraar alles levert wat je nodig hebt voor een complete maaltijd. Denk aan salades, soepen, broodjes, fruit en koude snackjes om mee te starten. Vervolgens een warm maaltijd assortiment van vlees, vis, vegetarisch, rijst, aardappels en verschillende groenten.
Per persoon krijgt u ongeveer 150 gram salade.
Soepen worden opgediend na het koude voorgerecht maar voor het warme voorgerecht.De basis van elke soep is een bouillon: het kan een kalfs-, runds-, vis-, gevogelte-, wild- of groentenbouillon zijn.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Suggesties 6 gangen: Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.
Benamingen van gangen
Op basis van dit schema kan een maaltijd worden opgebouwd, te beginnen met het standaardmenu van voor-, hoofd- en nagerecht, eventueel tot 5, 8 of meer gangen. Aan de individuele gangen van een maaltijd kunnen bijgerechten worden toegevoegd.
De indeling van het twintig-gangenmodel hieronder geeft houvast voor de positie van een gerecht in een menu.
Om de volgorde van een reeks gerechten samen te stellen tot één maaltijd, kan gebruik gemaakt worden van het klassieke 17-gangen schema. Een aperitief of een amuse wordt niet meegerekend als gang in een menu.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
Een portie vlees zou ter grootte van je handpalm (dus zonder vingers) moeten zijn. Voor groenten kun je per maaltijd de grootte van je vuist aanhouden. Dit staat ongeveer gelijk aan 80 gram.