Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om niet meer dan 6 gram zout per dag te nemen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer dan 6 gram zout per dag binnen. Gemiddeld eten volwassenen van 18-79 jaar 7,8 gram zout per dag of meer.
Bijna alle Nederlanders eten meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag.
Hoeveel zout per dag je nodig hebt, is voor ieder lichaam anders. Laten we uitgaan van een gemiddelde van minder dan 6 gram zout per dag. Voor een sporter wordt aangeraden om 0,75 gram zout per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van je baby of kind.
Zo schadelijk is zout
Nederlanders eten ongeveer 8,5 gram zout per dag, schrijft de Hartstichting. Het Nederlandse advies is om het bij 6 gram te houden, nog coulant dus vergeleken met de WHO-richtlijn. Veel zout eten verhoogt de bloeddruk en leidt tot hart- en vaatziekten en nierschade.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout. Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.
Minder dan drie gram zout per dag: groter risico
Maar Canadese wetenschappers hebben nu ontdekt dat een zoutarm dieet mogelijk ook helemaal niet zo gezond is. Sterker nog, wie minder dan drie gram zout per dag eet, zou zelfs méér kans hebben om hart- en vaatproblemen te ontwikkelen.
Weetje: Elke boterham bevat 0,35 gram zout, dus als je 4 boterhammen per dag eet heb je al 1,5 gram zout binnen. Beleg je boterhammen met kaas dan krijg je 4 x 0,4 gram zout = 1,6 gram zout binnen.
Volwassen in Nederland krijgen per dag ongeveer 9 gram zout binnen (mannen 9,9 g, vrouwen 7,5 g). De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
Het zout in chips
In chips zit veel zout. Een portie van 50 gram (2 kleine zakjes) bevat 0,7 gram zout. Dat is meer dan een portie gezouten pinda's, al lijken die veel zouter te zijn.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
1,2 gram suikers. 1,3 gram vezels. 12,1 gram eiwit. 1,27 gram zout.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Zo werkt zout
Het stimuleert op die manier dus ons reukvermogen. Als je het weglaat uit het eten, krijgt het niet alleen minder smaak, maar ook minder aroma. Zout maakt de smaak van vlees vleziger, die van rijst intenser en champignons nog smaakvoller.
Hoe kan je het herkennen? Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Eén gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium. Een beetje natrium is goed voor je. Je hebt het nodig voor de werking van je spier- en zenuwcellen en voor een goede vochthuishouding. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wel om de zoutinname te beperken tot 6 gram zout (of 2,4 gram natrium) per dag.
Te veel zout eten is niet gezond. Het mineraal natrium dat erin zit, zorgt voor een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen daarom om maximaal 6 gram zout per dag te eten (en liever nog minder). Dat staat gelijk aan 2,4 gram natrium.
Tafelzout is een geraffineerde vorm en zijn alle gezonde stoffen uitgehaald. Het voegt dus niks toe aan jouw gezondheid. Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant.