Wanneer je 1 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 50 gram gemalen koffie te gebruiken. Wanneer je 2 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 100 gram gemalen koffie te gebruiken. Wanneer je 5 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 250 gram gemalen koffie te gebruiken.
De juiste verhouding is 10 eetlepels of 70 gram gemalen koffie per 1 liter vers water.
Doe de juiste hoeveelheid gemalen koffie in de filterbak. Gebruik per te zetten kop ongeveer 6 gram koffie (1 pak 250 gram voor 40 koppen). Sluit de filterbak goed af met de filterdeksel. Plaats de stijgbuis met filterbak en -deksel in de ketel en wel zo, dat de voet in de bodemholte rust.
Er moet circa 50 gram per liter of 6 gram per 125ml koffie in de percolator. Lees hier alles over onze percolator. Capaciteit is 15 liter voor ongeveer 100 kopjes.
De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Wat voor de een de ideale verhouding is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Doormiddel van een maatschepje kun je eenvoudig de juiste dosering koffie afmeten.
Voor 1 liter water gebruik je 3,5 schepje koffie. Een eetlepel is ongeveer 5 gram koffie. Gebruik hiervoor dus de factor 1,2 of 1,3 bij het uitrekenen van hoeveel schepjes koffie je nodig hebt.
Voor een espresso gebruik je 7 gram koffie. In de betere espressobars wordt tot wel 9 gram gebruikt.
Een half potje of een andere hoeveelheid zetten werkt niet! Als je een andere hoeveelheid koffie wenst, dan de hoeveelheid waar je moka geschikt voor is, koop dan een grotere of kleinere maat.
Door deze professionele koffie percolator met een inhoud van 15 liter in te zetten, zet jij binnen een uur tijd maar liefst 120 kopjes koffie.
Vul het waterreservoir met koud water tot net onder het veiligheidsventiel (het gaatje) en zet de filter erop. Vul de filter tot aan de rand met (grof) gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar strijk met je vinger de koffie glad.
Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld. Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water.
Hoeveelheid water per kopje
Er zijn al percolators vanaf 1 kop. Echter zijn de meeste percolators verkrijgbaar met een grootte tussen de 4 en 9 kopjes. Let wel op dat hierbij uitgegaan wordt van een espressomaatje (30 ml). Als hoeveelheid water kun je 30 ml per kopje aanhouden.
Vul het reservoir met water
Hierbij wordt vaak rekening gehouden met een espressokopje, dus als je een normale kop koffie wil zetten kun je het beste 30 ml aanhouden. Let wel op dat je het reservoir niet tot de rand vult, maar onder het ventiel stopt.
Een goede richtlijn voor hoeveel koffie per liter water is 60 gram verse, gemalen koffie versus 1 liter vers water. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes. Als je geen schepje hebt, gebruik dan 5 afgestreken eetlepels.
De dosering hangt af van wat je voor koffie je wilt maken en de grootte van je moka pot. Voor deze uitleg gebruiken wij 15 gram gemalen koffie en 150 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.
Meestal is een volle schep met een koffieschepje of eetlepel voldoende voor een kop normale zwarte koffie. Dit is ongeveer 7 tot 8 gram. Drink jij je koffie liever wat sterker? Voeg er dan nog een half schepje gemalen koffie aan toe.
Bij maximale vulling (10 L. koffie) gebruik dan circa 500 gram grof gemalen koffie.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Wanneer je 1 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 50 gram gemalen koffie te gebruiken. Wanneer je 2 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 100 gram gemalen koffie te gebruiken. Wanneer je 5 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 250 gram gemalen koffie te gebruiken.
Vul het waterreservoir met 1/3 azijn en 2/3 water en laat het vervolgens koken. De percolator moet daarna wel goed gespoeld worden om de azijn geur uit de percolator te halen. Het gebruik van anti-kalk producten voor percolators. Het plaatsen van een waterontharder, om kalkaanslag te voorkomen.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
De Italianen consumeren 'slechts' 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes? Voor een kopje van 200 ml (= 800 ml voor 4 kopjes) gebruik je 4 ruime eetlepels of 5 afgestreken eetlepels gemalen koffie.