Normale bedrijfstemperatuur van je olie ligt rond de 92 graden.
Bij solo gebruik van de auto is de temp.tussen de 95 en 105 gr.Met de caravan aangehaakt meestal rond de 115 gr soms iets hoger. Koelwater indicatie blijft constant 90 gr.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan.Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Zorg dat je olie iets boven de 180 graden Celsius zit, dan gaat het goedkomen. Olijfolie verhitten is dan een prima keus, aangezien je zonder gezondheidsrisico's tot boven de 200 graden Celsius kunt gaan!
Zet je brander op medium en laat je pan met olie ongeveer 5 tot 10 minuten opwarmen . Plaats de vleesthermometer in het midden van de olie om de temperatuur te controleren. De olie moet tussen 350 graden Fahrenheit (177 graden Celsius) en 400 F (205 graden Celsius) zijn, afhankelijk van wat je kookt.
Het is belangrijk dat u het proces van het bereiden van olie niet overhaast, om oververhitting te voorkomen. De beste manier om de olie te verwarmen is door deze op een brander te plaatsen op ongeveer medium hitte , op deze hitte-instelling zou het ongeveer 5 tot 10 minuten moeten duren om de juiste starttemperatuur te bereiken.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Wanneer u klaar bent om de voorverwarmde olietemperatuur te controleren, doopt u voorzichtig de steel van een houten lepel of een houten eetstokje in de olie : Klaar: de olie begint gestaag te borrelen rond de ingebrachte houten lepel of eetstokje. Klaar om te gaan! Niet heet genoeg: de olie borrelt nauwelijks rond de ingebrachte houten lepel of eetstokje.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Avocado-olie wint de hoofdprijs met een ongelooflijk rookpunt van 271-299°C (520-570°F).
Stukje brood
Bij een temperatuur van 180°C duurt dat nog maar vijftien seconden, en als de olie 190°C warm is, heeft 't brood maar tien seconden nodig om krokant te worden. Handig!
Over het algemeen hebben motoroliën een maximumtemperatuurbereik van 250-320°C (482-608°F) , terwijl kookoliën zoals olijfolie een lagere maximumtemperatuur hebben van ongeveer 200-210°C (392-410°F).
Dit kan leiden tot versnelde slijtage van motoronderdelen, verminderde brandstofefficiëntie en uiteindelijk motorstoring . Andere problemen die verband houden met hoge olietemperaturen zijn verhoogde emissies en een grotere kans op 'kloppen' of voorontsteking in de motor.
Een normale bedrijfstemperatuur van de gemiddelde motor is dus rond de 90 graden en kan gemakkelijk verder oplopen tot rond de 110-120 graden. Omdat het koelsysteem onder druk staat, gaat de koelvloeistof niet bij dergelijke temperaturen koken.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Welke olie is geschikt voor warme bereidingen? Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
Bakken in de pan: 120 tot 220°C. Bakken in de oven: 160 tot 220°C. Frituren: maximum 180°C. Wokken: 160-240°C.
Normale bedrijfstemperatuur van je olie ligt rond de 92 graden.
Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie. Gebruik een schuimspaan bij een pan of het bijgeleverde mandje bij een frituurpan om het eten in de olie of het vet te dompelen.
Het verwarmen van de olie op een typische elektrische kookplaat leidt tot zelfontbranding van de olie . Doorlopende verwarming van de olie op de kookplaat versterkt de verdamping van de olie en leidt tot snel groeiende branden met relatief grote piekwarmteafgiftesnelheden.
Verhit de olie op de middelhoge stand tot 375 graden (afhankelijk van de hoeveelheid olie, de buitentemperatuur en de windomstandigheden duurt dit ongeveer 40 minuten ).
Het normale temperatuurbereik voor frituren in de foodservice is 325 tot 375 o F. Er worden echter ook hogere temperaturen van 375 tot 400 o F gebruikt. De meeste gerechten worden snel gaar in het bereik van 325 tot 375 o F en krijgen een gouden kleur, knapperige textuur en een goede smaak. De producten die in het normale temperatuurbereik worden gebakken, absorberen 8 tot 25 procent olie.
Zorg dat de motor is afgekoeld. Laat de motor na het rijden circa 15 minuten afkoelen om de kans op brandwonden tegen te gaan. Zorg dat de auto vlak staat. Je kunt zo makkelijker alle olie uit de motor krijgen.