De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Wanneer ik de koelkast kouder wil zetten moet ik dan naar een hoger of een lager cijfer draaien? De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 6 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft namelijk níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
We belanden op de site van Milieu Centraal en stuiten op deze zin: „De koudste plek is direct boven de groentela achterin.” Als de koelkast goed is afgesteld, weet een medewerkster van Milieu Centraal te melden, is het boven de groentela 0 tot 3 graden, boven in de koelkast een graad of 4 en in de deur zo'n 6 graden.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Wij adviseren een temperatuurinstelling van +4°C voor de koelruimte. Bewaar gevoelige levensmiddelen niet warmer dan +4°C. De temperatuur in de eventuele vershoudzone wordt op 0°C gehouden. Als er een laagje ijs op etenswaren in de vershoudzone komt, zet de temperatuur dan iets hoger.
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model. Bekijk de diagrammen voor je koelkast in de handleiding om de lekbak te vinden.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan. Als het te koud is, kan een vriezer uitvallen.