Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden.
Gin is goed voor nieren én lever
Ze helpen namelijk ook om overtollig water uit je lichaam te krijgen. Hiermee verdwijnen ook meteen schadelijke afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam, wat weer heel voordelig is voor je nieren en lever. Kortom een soort detox: een echte win-winsituatie!
Zo zou dit kruidige drankje, dat gemaakt is van een mix van gin en tonic, goed zijn voor je nieren, helpen tegen artritis en je langer laten leven. Ook past een gin tonic prima in een calorie-arm dieet. Dit drankje bevat namelijk maar 65 calorieën. Dit terwijl een biertje al snel 120 calorieën bevat.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Ook door bitter lemon of tonic te drinken kan je kinine binnenkrijgen – deze worden daarom ook aangeraden als medicijn. Gelukkig is de hoeveelheid kinine in dergelijke dranken erg laag. Je zou meer dan een liter per dag moeten drinken om, net als in het onderzoek, 100 milligram kinine te bereiken.
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
In vergelijking met bijvoorbeeld een glas wijn bevat een gin tonic minder calorieën. Probeer je je calorie-inname te beperken, dan is de G&T dus de betere optie op de drankkaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat je met light drankjes of water natuurlijk nog veel lager zit.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
De juiste verhouding is 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). Zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt, kun je experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, totdat je jouw favoriet hebt ontdekt! Lees ook alles over de perfecte garnering voor jouw gin-tonic.
Gin stamt af van jenever en heeft een karakteristieke smaak van jeneverbessen. Gin is de meest gebruikte sterke drank voor cocktails, denk hierbij aan de klassieke gin-tonic of Tom Collins.
Vanuit de wettelijke bepaling is gin een sterk alcoholische drank waarin de dominante smaak van de jeneverbes moet terugkomen. Gin heeft binnen de EU dan ook een minimum alcoholpercentage van 37,5% en in de Verenigde Staten van 40% .
Het grootste verschil tussen de London dry gin en de Dry gin is het moment dat de botanicals aan de gin worden toegevoegd. Bij de London dry gin worden alle botanicals tijdens de tweede distillatie ineens toegevoegd. Bij de Dry gin mogen de botanicals op ieder moment én in meerdere stappen worden toegevoegd.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
Om je alvast een idee te geven: gin bevat 262 calorieën per 100 gram, wodka 231 per 100 gram, whisky 205 per 100 gram, cognac 226 per 100 gram en vermout zo'n 152 calorieën per 100 gram.
Een bittere stof die je vindt in koffie, thee, cola en (minimaal) in chocolade. Het is een stimulerende stof die je hartslag en bloeddruk kan verhogen.
Wanneer de kittelbloem in gin wordt gelegd, kleurt de gin blauw omdat het licht basisch is. Wanneer gin wordt samengevoegd met tonic, wat zuur is, kleurt het mooi roze!
Tonic bevat het bittere bestanddeel kinine. Kinine heeft de speciale eigenschap dat het wit/blauw licht uitstraald onder de UV-lichten die vaak gebruikt worden in discotheken (net als sommige stoffen). Tonic bevat ongeveer 85 mg/l kinine en werd oorspronkelijk toegevoegd als anti-malaria bestanddeel.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.