Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte. De draagkracht van veen (oranje), klei (paars) en leem (roze) is heel klein; daarom wordt bij deze bodemopbouw geheid tot in de diepe zandlagen.
ZANDBED ALS FUNDERING
Het zandbed dient als laatste laag van een betonplaten fundering en wordt op een gelijkmatige klei,- zand,- of veengrond aangebracht. Het zandbed oftewel zandbaan kan uit meerdere lagen zand bestaan, zoals drainagezand of brekerszand. Betonnen platen zetten zich namelijk beter af in grove zand.
Als er geen kelder is, moet de funderingsplaat minimaal 80 cm onder het maaiveld (vorstvrije aanleg) liggen. Onder de funderingsplaat kunnen, in bepaalde gevallen, isolatieplaten worden gelegd, bijvoorbeeld van foamglas.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf. Voor de juiste dekking van de vloerwapening zijn betonribben of stelblokjes te gebruiken.
Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Een funderingsplaat is een plaat van zo'n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig.
Door de verlengbare schroeven, is het mogelijk om voor zwaardere toepassingen de schroeffundering in ieder bodemtype altijd tot de vaste grond te kunnen indraaien. De schroeffunderingen kunnen gemonteerd worden tot 25 meter diep als er sprake is van slechte veengrond.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Hoe diep is de bodem eigenlijk? Het Burgerlijk Wetboek specificeert niet de diepte van het grondeigendom, dus als je eigenaar bent van een stuk grond is in principe alles daaronder, tot aan het middelpunt van de aarde van jou, tenzij er delfstoffen in zitten of kabels doorheen lopen, want dat is weer apart geregeld.
Erfgoedverordening/Archeologie. Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Ligt er een veengrond dan is het zeker aan te raden om heipalen te laten plaatsen om uw terras te onderheien. Bij een zware belasting door bijvoorbeeld een tuinmuur, aanbouw, serre, veranda en tuinhuis is het aan te raden om te heien.
Vaste grond
Vaak is de grond zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal je woning gaan verzakken en scheuren. De bovenste lagen aarde zijn vrij zacht. Als je dieper graaft wordt de grond harder of van een andere samenstelling.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating.
Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
In het kort: L x B = m2. m2 x H = m3. m3 x 1.1 voor inklinking = aantal m3 zand wat u nodig heeft.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Hoe diep moet de fundering voor een garage zijn
Voor de fundering van een garage moeten de zij-funderingen minimaal 110 cm diep zijn om vorstschade te voorkomen. De binnenkant moet 80-90 cm diep zijn. Dan is de fundering dik genoeg om de garage te kunnen dragen.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.