Menstrueren kost vrouwen een hoop geld. De schattingen lopen uiteen: van 50 euro per jaar tot 6000 euro in het hele leven. En daar komen dan nog de kosten van pijnstillers en eventuele gemiste inkomsten door ziekmelden bij. Bijna zesduizend euro in haar leven.
Vrouwen geven gemiddeld € 5.780 in hun leven uit aan menstruatieproducten. Anticonceptie, tampons, maandverbanden ... Vrouwen geven er letterlijk een fortuin aan uit in hun leven. Dat blijkt ook uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau OnePoll.
Hieruit bleek dat de vrouwen gemiddeld twaalf euro per maand kwijt zijn aan niet-herbruikbare menstruatieproducten zoals tampons. Omgerekend is dat zo'n 5780 euro voor de hele vruchtbare periode van een vrouw.
BIJ WIE KOMT MENSTRUATIE-ARMOEDE VOOR? Hoeveel kost menstrueren? Als we uitgaan van een gemiddelde cyclus van 5 dagen, een gebruik van maximaal 5 producten per dag,16 en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand.
Een gemiddeld pakje maandverband kost tussen de 3 en 6 euro. Dat komt dus neer op 6 tot 12 euro per maand puur aan maandverband. Ook als je tampons gebruikt heb je meestal 2 pakken nodig.
In Schotland is vanaf vandaag een wet van kracht die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
Bezuinigen op tampons of op eten
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer.
Plan International onderzocht in 2019 hoeveel vrouwen en meisjes in Nederland met menstruatiearmoede te maken hebben: gemiddeld 1 op de 10. Het besef groeit dat daar iets aan kan worden gedaan. Sinds een klein jaar kunnen minima in Rotterdam bij de HEMA maandverband en tampons kopen op kosten van de gemeente.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Dit superdunne maandverband is speciaal geschikt voor string-ondergoed. De absorberende kern neemt vocht snel op en houdt het vast. Zo kun je tijdens je menstruatie toch een string blijven dragen.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Tijdens je menstruatiecyclus kun je uit verschillende hygiëneproducten kiezen: tampons, inlegkruisjes, maandverband of een menstruatiecup. DA adviseert. Inlegkruisjes zijn dunne verbandjes, bedoeld om vaginale afscheiding op te vangen. De vaginawand en de baarmoederhals maken voortdurend een lichtzurig vocht aan.
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
Menstruatie armoede ontstaat doordat de prijzen van menstruatie-producten onbetaalbaar zijn geworden voor mensen die weinig geld hebben. Daardoor beschikken veel mensen niet over de nodige middelen om de dagen van de menstruatie hygiënisch en verantwoord door te komen.
Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in ons land voor.
Belangrijkste maatregelen van de Rijksoverheid tegen armoede
Meer mensen in de bijstand helpen om een vaste baan te vinden. En zorgen dat ze deze baan houden. Lage inkomens aanvullen met toeslagen. Zoals een bijdrage voor kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang.
Je kan maandverbanden afgeven in één van de BruZelle inzamelpunten. De maandverbanden worden uit de pakketten gehaald en in stoffen zakjes gestopt. Omwille van hygiëne kan je enkel individueel verpakte maandverbanden doneren! Ook kunnen we geen tampons of menstruatiecups aanvaarden (zie de FAQ pagina voor meer uitleg).
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Je zal zien dat het maandverband in een beschermende externe verpakking zit (folie of wikkel), waardoor deze schoon en klaar voor gebruik blijft. Trek deze laag van je maandverband af. Trek je ondergoed naar beneden en plaats de plakkerige kant van het maandverband naar beneden gericht op het middelste deel.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.