“Als we onze thee zetten, krijgen we ongeveer 0.2-1.0 delen per miljoen (ppm) fluoride in een kopje.” Professor Rix suggereerde dat het drinken van thee één van de redenen was waarom Aziatische mensen tanden in goede staat hadden.
Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Het is nu duidelijk dat zwarte theezakjes, en ook andere soorten theeproducten, bijzonder hoge gehaltes fluoride bevatten , wat een aanzienlijk gezondheidsrisico kan vormen als thee in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd [45].
Fluoride is dus een verzamelnaam. Het komt voor in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld in water, enkele fruitsoorten, eieren en rood vlees. Maar het wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorgingsproducten als tandpasta's, spoelwater en flosdraad.
U kunt een groot deel van de fluoride verwijderen bij het maken van uw thee door het eerste kokende water dat u in een theekopje giet weg te gooien en de inhoud van een kopje te vervangen door het resterende hete water uit de theepot . Dit alleen al zou het grootste deel van de fluoride uit de thee moeten verwijderen.
Cloudwater Tea (van Kīlauea, Hawaiʻi). Cloudwater's herbiciden- en pesticidenvrije thee wordt verbouwd op het eiland Kauaʻi. Hun water komt uit ondergrondse putten en is niet gefluorideerd.
Tip: Drink groene thee, muntthee of gemberthee. Groene thee zorgt voor minder aanslag dan zwarte thee. Het is nog beter om muntthee en gemberthee te drinken, omdat ze worden gezien als “niet echte thee” doordat ze geen tannine bevatten, die zorgt voor de verkleuring van uw tanden.
Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Gezondheidsrisico's treden echter pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. In een tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta.
Koffieconsumptie per type levert geschatte dagelijkse innames op van 0,211–0,366 mg/dag voor een enkele dagelijkse portie (250 ml). Wanneer de consumptie toeneemt tot drie porties per dag (750 ml), kunnen fluoride-innames waarden bereiken van 0,634–1,10 mg/dag .
Fluoride kan zich ophopen in de pijnappelklier en beïnvloedt zo de werking. Daarnaast wordt fluoride ook in verband gebracht met depressies, concentratiestoornissen, problemen met het zenuwstelsel en kanker. Zelfs in lage doseringen kan fluoride het functioneren van de menselijke hersenen negatief beïnvloeden.
Hoewel de concentratie fluoride in de meeste theesoorten niet hoger was dan 2 mg/l, kon deze in een kopje Earl Grey van één merk oplopen tot 5,1 mg/l .
Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. Als een kind ongeveer 100 fluoridetabletjes of een kwart tube normale tandpasta in 1 keer heeft gegeten is het belangrijk een arts te raadplegen. Laat het kind braken en veel melk drinken.
In overeenstemming met de literatuur hebben zwarte thee-infusies significant hogere F dan groene thee-infusies (p < 0,01). Als het brouwsel met de significant hoogste F-concentratie (4,07 mg L-1 ), werd Tetley gekozen om de relatie tussen infusietijd en F-concentratie aan te tonen.
Resultaten. Er werden significant verschillende fluorideconcentraties in infusies waargenomen, met zwarte thee bovenaan, waar de extractie van fluoride het hoogst is (gemiddeld 2,65 mg F − /L, bereik 0,718–6,029 mg/L).
Het zorgt dan voor sterker tandglazuur. Fluoride bereikt ons dus via onze tandverzorging, maar ook via kraanwater. Grondwater en oppervlaktewater worden daarvoor gebruikt. Daardoor komen kleine hoeveelheden fluoride in ons drinkwater terecht.
Gebruik een blekend product, zoals witmakende tandpasta van een vertrouwd merk of zuiveringszout; deze twee producten zullen je helpen bruine aanslag op je tanden door thee of koffie te verwijderen, maar ze moeten spaarzaam worden gebruikt.
Uit de resultaten bleek dat de minimale en maximale concentraties fluoride in de groene thee-infusies respectievelijk 0,162 mg/l (groene thee met kaneelsmaak) en 3,29 mg/l (groene thee met perziksmaak in zakjes) bedroegen.
- Fluoride stapelt zich voornamelijk in het bot en kan fracturen veroorzaken, maar stapelt zich ook in zachte weefsels, in het bijzonder hart (aorta), lever en blaas. - Fluoride kan neurologische klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, spasmen, visuele stoornissen en concentratieverlies.
Aardappelen zijn ook een behoorlijke bron, met name russet-aardappelen, die 0,49 ppm fluoride bevatten . Dit fluoridegehalte is echter afhankelijk van hoe de aardappelen worden bereid: gebakken of gebakken aardappelen en hash browns bevatten twee keer zoveel fluoride als frietjes!
Fluoride heeft effect op bacteriën en schimmels waardoor in de darmflora de schimmels de overhand kunnen krijgen waardoor er ernstige darmproblemen kunnen ontstaan. Fluoride heeft effect op de prikkeloverdracht van zenuwcellen en de hersenen. Mensen worden minder opstandig, rustig en tam.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
Pas 5 milligram fluoride per 1 kilogram lichaamsgewicht in een keer opgenomen kunnen tot een vergiftiging leiden. De symptomen zijn misselijkheid en buikpijn. Een kind van 15 kilogram zwaar zou rond 150 milliliter, dus 2 tubes kindertandpasta, moeten opeten om deze dosis te bereiken.
Je hoeft niet te stoppen met het drinken van thee om bruine vlekken op je tanden te voorkomen. Melk toevoegen aan je thee of drinken met een rietje kan helpen, net als spoelen of water drinken na . Je kunt je thee ook iets korter laten trekken om hem wat lichter te maken.
Thee kan voor minuscule scheurtjes in je tanden zorgen, wat je met je eigen ogen niet kan zien, maar wat op den duur wel gevoelig kan worden. Ook kan thee een licht gelig waas op je tanden achterlaten. Thee bevat namelijk tannine die kan zorgen voor dat kleurtje op je tanden.
Tannine (looistof) is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen. De stoffen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Ook in hout (onder andere eik), vruchten (onder andere kweepeer, avocado, kaki) en galappels zitten tannines.