Hoeveelheid eiwit in mozzarella:4,7 gram. in 1 plak (25 gram)
365 | Mozzarella | Bol 125 gr.
En dat komt goed uit als je op zoek bent naar veel eiwitten. Want parmezaanse kaas bevat maar liefst 38 gram eiwitten per 100 gram! De twee andere lievelingetjes leveren je ook heel wat eiwitten op. Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mozzarella'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Is mozzarella gezond? Mozzarella bevat vergeleken met Hollandse 48+ kaas een stuk minder (verzadigd) vet en zout. Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Een portie mozzarella komt overeen met 30 gram.
Handige kleine bolletjes van 8,5 gram per stuk, perfect voor in o.a. salades. Het uitlekgewicht van de mozzarella is 1 kilo. Bevat: Melk.
Vetarme kazen zoals Mozarella zijn naast een uitstekende eiwitbron ook een goede calciumbron. Calcium is nodig voor het goed functioneren van de spieren en het geleiden van prikkels richting de zenuwen. Tevens draagt calcium bij aan de hormoonstofwisseling. Mozzarella bevat 22 gram eiwitten per 100 gram.
Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
Het dieet van sporters moet een ereplaats geven aan voeding met eiwitten met “hoge biologische waarde”. Dat zijn eiwitten die alle aminozuren bevatten die nodig zijn om de spiermassa te behouden. Vlees, gevogelte en vis zijn goede bronnen van deze hoogwaardige proteïnen, net zoals zuivelproducten, waaronder kaas.
Wel is mozzarella in het algemeen zoutarmer dan de meeste kazen. Het bevat maar iets meer dan een gram zout per 100 gram. De hoeveelheid vet is ongeveer zo hoog als bij 30+-kaas: 19 gram per 100 gram. Dat valt binnen de grenzen die gezond zijn, als je het enigszins met mate eet.
Mozzarella-vocht
Het vocht wordt tijdens het maken van de bollen mozzarella gevormd, wanneer er stremsel wordt toegevoegd aan (buffel)melk. De eiwitten klonteren dan samen en scheiden zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). Vaak wordt er extra zout aan het vocht toegevoegd voor de houdbaarheid.
Mozzarella bevat inderdaad meer vet dan jonge kaas 30+, maar wel minder vet dan kaas 48+. Bovendien is vet niet per definitie ongezond. Het bevat wel meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten, maar zorgt daarentegen voor een langer verzadigd gevoel.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Welke soort mozzarella is het gezondst? Als je mozzarella vergelijkt met Hollandse kaas, bevat het veel minder (verzadigd) vet en zout. Wanneer we koemelkmozzarella en buffelmozzarella naast elkaar leggen, komen we tot de conclusie dat koemelkmozzarella een iets gezondere keuze is.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Mozzarella is niet slecht voor je
Het bevat gezonde voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor je lichaam om normaal te kunnen functioneren. Maar door de vele vetten moet je mozzarella niet te veel eten, dat is nadelig voor je gewicht en kan zorgen voor hart- en vaatproblemen.
Bijvoorbeeld; op een pak kwark staat de hoeveelheid eiwit per 100 gram vermeld. De kwark bevat per 100 gram; 8 gram eiwit.
Hoeveelheid eiwit in magere kwark:
12,6 gram. in 1 schaaltje (150 gram)
Burrata is duidelijk een stuk vetter. Hierdoor bevat deze in vergelijking met mozzarella meer calorieën en minder eiwitten. Veel voedingsdeskundigen zullen zeggen dat mozzarella de gezondere variant is, mede doordat mozzarella minder verzadigd vet en cholesterol bevat.