Niet alleen thuis, maar ook onderweg en op je werk. In de meeste flessen gaat een halve liter. Drink daar - verspreid over de dag - drie van leeg en je 1.5 liter doel is bereikt! Goede voorbereiding Zet je dagelijkse hoeveelheid water vast klaar, bijvoorbeeld in een schenkkan of thermosfles.
Hoeveel moet ik elke dag drinken? Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Het is goed voor je immuunsysteem
Te weinig water drinken is niet goed voor je lichaam. Jouw immuunsysteem heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren en met drie liter water per dag kom je zeker aan de benodigde hoeveelheid vocht.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat.
Omdat je lichaam grotendeels uit water bestaat moet het vochtgehalte op peil blijven om zo optimaal te kunnen functioneren. 'S Nachts verlies je minder vocht doordat je lichaam minder hard aan het werk is. Water drinken voordat je gaat slapen is een eenvoudige en effectieve manier om je vochtgehalte weer aan te vullen.
Ouderen houden meer vocht vast
Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht. Het kan handig zijn 's middags even te gaan rusten.
's Ochtends water drinken kan je metabolisme met 30% verhogen. Als je dit op een lege maag doet, geef je je spijsvertering een efficiënte start. Daarnaast helpt water om het lymfevatenstelsel en darmkanaal gezond te houden. En tot slot is een glas water drinken ook een zeer gunstig voor je energielevels.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Het diuretisch effect
Dranken als thee en koffie, hebben een diuretisch effect, wat betekent dat de aanmaak van urine in de nieren wordt gestimuleerd. Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde.
Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken. Deze druk veroorzaakt een kloppende hoofdpijn en kan zelfs leiden tot hersenbeschadiging en moeite met ademhalen.
Ook teveel water kan nare gevolgen hebben. Tot voor kort werd altijd beweerd dat je maar niet genoeg water kunt drinken. Maar net als met ieder voedingsmiddel kan je er ook teveel van binnenkrijgen. Watervergiftiging kan al bij drie liter per uur optreden.
Water drinken boost je metabolisme. Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt zelfs zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging.
Symptomen: Misselijk, niet lekker voelen, overgeven; • Hoofdpijn; • Vergeetachtigheid, verwarring; • Verlaagd bewustzijn; • Spierkrampen; • Vermoeidheid en slaapneigingen. Met uitzondering van de hoge lichaams temperatuur lijken de symptomen van een watervergiftiging op die van oververhitting.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.
Geen water drinken voor het slapen
Zo bleek uit een eerder onderzoek dat mensen met een korte slaapduur van zes uur of minder ook onvoldoende hydratatie hadden. Toch is het geen goed idee om voor het slapen dan nog een glas water te drinken, want dat kan de slaapkwaliteit ook aantasten.