Vinyl: Is in principe geen probleem, de meest vinylsoorten dempen minstens 10 Db. Hier hoeft dan ook geen ondervloer gebruikt te worden. Egaliseren is over het algemeen wel noodzakelijk.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
In dit geval is het vaak zo dat Het geluid dat er wordt geproduceerd als je over de vloer loopt, mag dan niet hoger zijn dan een bepaald aantal decibel. In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
Bij een 10 dB geluidsreductie gaat het om het verschil tussen een kale betonvloer en een vloer die belegd is met een ondervloer en vloerbedekking. Een ondervloer zelf reduceert dus geen 10 dB! Het gaat altijd om een combinatie van de ondervloer met een specifieke vloerafwerking.
Omdat PVC vloeren direct aan de grond bevestigd worden, maken ze al een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Toch wordt het aangeraden om een ondervloer te leggen met minimaal 10 decibel geluidsreductie.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Wanneer u in een tussenwoning woont is deze vloersoort dus erg geschikt. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden. De vloer moet namelijk minimaal 10 decibel kunnen dempen.
Geluiddemping <=21 dB. Voldoet aan de EPLF®-vereisten voor gebruik in appartementsgebouwen (20 dB geluidsreductie). Geschikt voor gebruik met vloerverwarming.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Verdubbeling van de bron
Als je nu niet verder weg gaat, maar je blijft op je plek en de geluidsbron verdubbelt (je luistert bijvoorbeeld niet naar 1, maar naar 2 trommen) dan komt er 3 dB bij. Bij deze verdubbeling wordt het geluidniveau 2x groter.
Deze norm is gebaseerd op een advies van de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) uit begin jaren 80. De 10 dB norm is gebaseerd op de algemeen geaccepteerde vloerbedekking (tapijt), die het geluid met 10 tot 12 dB verbetert. De NSG verstrekt certificaten aan ondervloeren die aan deze contactgeluidreductie voldoen.
De naam zegt het al: een vinyl-vloer staat bekend om de geluiddempende eigenschappen van vinyl. Met een vinyl-vloer heb je dus weinig geluidsoverlast. Bovendien is het ook een van de meest makkelijke vloeren die er zijn, zowel qua onderhoud als het leggen.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
Soms wordt er over een eis van 12 dB of 15 dB (van de VvE of in een huurcontract) gesproken, maar de norm volgens de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is 10dB. Ook ontstaat er verwarring rond de vermeldde geluidsreductie per ondervloer. Sommige ondervloeren bieden 23 dB geluidsreductie en andere 10 dB.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Afstandsdemping bij een lijnbron
Het geluidsniveau van een lijnbron neemt hierdoor af met 3 dB per verdubbeling van de afstand. Voorbeeld: Op 100 m afstand is het geluidniveau van een fabriek 60 dB. Op 200 m bedraagt het geluidsniveau dan 60 - 6 = 54 dB(A).
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.
Voor elk budget een PVC-vloer bij GAMMA
Kies voor goedkope basic PVC-stroken of investeer in luxe vinyl tegels. We hebben we voor elk budget een mooie vinyl vloer. Bestel eenvoudig online of kom langs bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.