Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe wetten aangenomen voor buiten installaties voor warmte- of koude opwekking. Hier vallen de split units dus ook onder. Hierin wordt vermeld dat de installaties niet meer dan 40dB(A) aan geluid mogen veroorzaken bij de buren.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
Overdag maximaal 45db(A) geluidsdruk op de erfgrens
De geluidsdruk mag op de erfgrens overdag (van 07:00 tot 19:00) niet hoger zijn dan 45dB(A), gemeten bij maximaal vermogen van de warmtepomp. In de nacht (van 19:00 tot 07:00) moet de geluidsdruk lager zijn, maximaal 40 dB(A).
De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is. Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie.
Op het moment dat een airco-installatie een buiten-unit heeft, dan neemt het volume van het bouwwerk toe bij plaatsing van de unit. Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen.
50 decibel zit ongeveer tussen een zacht spelende radio (40)en een normaal gesprek (60) in.
De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.
De binnenunit werkt bijzonder geluidsarm. Het geproduceerde geluid is slechts 28 dB(A), wat overeenkomt met het ruisen van de bladeren van bomen. De functie 'stil' van de buitenunit draagt bij aan het comfort door automatisch het door de buitenunit geproduceerde geluid te verminderen met 3 dB(A).
De binnenunit van een split unit airco produceert ongeveer 20 tot 25 dB. Dit is te vergelijken met het ruisen van boomblaadjes of fluisteren.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Wil je je airco subtiel wegwerken in je woonkamer, dan raden we je een fluisterstil inbouwmodel aan. Dit plaats je achter een valse wand, in een kast of in een verlaagd plafond. De gekoelde lucht daalt dan in je woonkamer neer.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
De Mitsubishi split unit airco is het stilste van alle bekende airo split units. Zowel de binnen unit als de buiten unit hoor je nauwelijks.
De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter. De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit.
Een appartementseigenaar die een airco wil plaatsen zal toestemming nodig hebben van de VvE ( vereniging van eigenaars ). Immers wordt een aircosysteem meestal aan de gevel of op het het dak geplaatst De muren en het dak zijn gemeenschappelijk, zodat alle appartementseigenaren daarover mee moeten beslissen.
Vuistregels voor warmtepompen met een geluidsniveau van maximaal: 70 dB(A) moeten circa 9 meter van de erfgrens worden geplaatst; 65 dB(A) moeten circa 5 meter van de erfgrens worden geplaatst; 60 dB(A) moeten circa 2,5-3 meter van de erfgrens worden geplaatst.