Wel is het mogelijk om schriftelijk met uw werkgever af te spreken dat u deze wettelijke vakantiedagen langer mag meenemen. Stel u heeft in 2021 recht op 128 wettelijke vakantie-uren, maar van deze vakantie-uren heeft u maar 100 uur opgemaakt. Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verdwijnen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Je werkgever moet altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven. Let hier dus op als je nog veel oude bovenwettelijke vakantiedagen hebt.
Wettelijke vakantiedagen beperkt houdbaar
Een werknemer mag deze 20 vakantiedagen niet onbeperkt opsparen. De wettelijke vakantiedagen zijn het jaar erop nog 6 maanden op te nemen. De opgebouwde vakantie dagen in 2020 moeten dus voor 1 juli 2021 opgenomen worden. Daarna komen ze te vervallen.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven. Tegelijkertijd creëerde dit ruimte voor extra werkgelegenheid, waar veel behoefte aan was.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Hoelang zijn bovenwettelijke vakantiedagen geldig? Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Na deze verjaringstermijn vervallen de vakantiedagen. Zo kan een werknemer de bovenwettelijke vakantiedagen die hij in 2022 heeft opgebouwd tot en met 2027 opnemen.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Wil je wat dagen opsparen om volgend jaar extra lang op vakantie te gaan? Dat kan, op voorwaarde dat het om een beperkt aantal dagen gaat en dat je werkgever akkoord is.
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
Een werkgever heeft in beginsel twee weken de tijd om op een vakantieaanvraag te beslissen. Doet de werkgever dit niet? Dan wordt ervan uitgegaan dat de aanvraag is goedgekeurd. Voor werkgevers is het dus van belang spoedig en bij voorkeur schriftelijk op een dergelijke aanvraag te reageren.
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
De gemiddeldes. Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.