Je pincode moet bestaan uit 4 cijfers. Uit veiligheidsoverwegingen zijn bepaalde cijfercombinaties niet toegestaan. Bijvoorbeeld op- of aflopende reeksen (zoals 1234 of 4321).
Maar voor creditcards bestaan eigenlijk twee soorten codes. Allereerst is er de pincode die je gebruikt voor het opnemen van geld en bij het betalen bij de winkelier. Deze code bestaat over het algemeen uit 4 cijfers, net als bij je pinpasje. Maar let op, het zijn niet dezelfde cijfers als van je pinpaspincode.
Creditcardnummer (16 cijfers op de voorkant van de creditcard) Vervaldatum (de datum die op uw creditcard staat) De 3 cijfers achterop uw creditcard (bij Visa de CVV-code, bij Mastercard de CVC-code)
Deze code vind je achterop de creditcard. Een pincode zal je online nooit hoeven invullen, maar sommige bedrijven kunnen wel vragen om het bij de creditcard behorende adres of een extra wachtwoord.
Je creditcard heeft een eigen pincode. Net als bij een bankpas wordt de magneetstrip van een creditcard nauwelijks meer gebruikt. De chip is veel veiliger, hij kan niet worden gekopieerd. Het bedrag dat je betaalt met je creditcard wordt pas aan het eind van de maand afgeschreven.
Geblokkeerd door verkeerde pincode in betaalautomaat
Heb je 3 keer een verkeerde pincode ingetoetst met je creditcard op een betaalautomaat? Dan kun je zelf je creditcard deblokkeren.
De 3-cijferige CVC en CVV
De Card Verification Code (CVC) van Mastercard en de Card Verification Value (CVV) van Visa zijn 3-cijferige codes op de achterkant van de creditcard. Zij staan rechts van de handtekeningstrook en zijn een extra beveiliging bij online creditcardbetalingen.
Ja, je kunt met iedere creditcard geld opnemen via een geldautomaat. Dit kan zowel in Nederland als in elk ander land. Op de meeste geldautomaten staan logo's van de verschillende creditcardnetwerken, zoals Visa en Mastercard.
Kaartgegevens afgeven. Geef uw kaartnummer en vervaldatum bij voorkeur niet aan anderen. Geef alleen uw creditcardgegevens door als u zelf bewust een aankoop doet.
Zo werkt contactloos betalen
Gebruik je creditcard één keer met je pincode. Daarna kun je contactloos betalen zonder pincode. Wil je een bedrag boven de € 50 afrekenen? Dan heb je wel je pincode nodig.
Betalen met je creditcard
Je kunt ook pinnen met je creditcard. Dit kan bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met je creditcard ook geld opnemen bij een betaalautomaat. Let op: dit kost € 4,50 per keer.
U kunt een kopie van uw pincode per post ontvangen. U kunt deze kopie aanvragen bij de Business Card Servicedesk op telefoonnummer: +31 (0) 20 - 6 603 772.
John Shepherd-Barron kwam met het idee toen hij zich realiseerde dat hij zijn zescijferige legernummer kon onthouden, maar hij wilde dit ook testen bij zijn vrouw. "Aan tafel liet ze weten dat ze slechts vier cijfers kon onthouden, dus vanwege haar zijn vier cijfers de standaard geworden."
Een mobiele pincode is een code van 5 cijfers.
Dus bijvoorbeeld niet 12345 of 54321. Kies niet vijf keer hetzelfde getal. Dus bijvoorbeeld niet 00000 of 77777. We raden je aan geen voor de hand liggend wachtwoord te kiezen, zoals je geboortedatum, postcode of een deel van je telefoonnummer.
Als je dit wilt aanzetten, moet je een pincode van minstens 6 cijfers kiezen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de codelengte van pincodes die langer zijn dan 6 cijfers, niet visueel aangegeven op het scherm. Je kunt automatisch bevestigen aan- of uitzetten als je pincode maar uit minstens 6 cijfers bestaat.
Met een creditcard betaal je meestal een percentage van het opnamebedrag (1 tot 4%), terwijl bij een bankpas doorgaans een eenmalig bedrag wordt gerekend. Daar kunnen nog kosten voor gebruik van de lokale geldautomaat bij komen. Of hier sprake van is, verschilt per bank, land en automaat.
Geldmaat biedt automaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten. Geldmaten hangen buiten in een muur of pinbox, of staan binnen in supermarkten, boekwinkels of een Geldmaatwinkel. Iedereen met een bankpas (maestro/mastercard) of creditcard (Mastercard/Visa) kan biljetten opnemen bij een geldmaat.
Betalen met creditcard
In sommige winkels kan je met je creditcard of buitenlandse pre-paid debetkaart betalen: de winkels op Schiphol, veel stationswinkels, de winkel achter het paleis op de Dam in Amsterdam en de winkel aan de Weteringschans in Amsterdam. Bij alle andere winkels kan dit niet.
Je creditcard kan geweigerd worden door drie mogelijke redenen: de instellingen voor je rekening en kaart, onvoldoende saldo, of onjuiste informatie. Het kan zijn dat je creditcard niet ingesteld is voor online betalingen. Controleer je bank om te bevestigen of dit kan.
De betalingen die u uitvoert met uw Visa Debit betaalkaart worden onmiddellijk afgehouden van uw zichtrekening. Zo hebt u altijd een oog op de exacte toestand van uw uitgaven. Een Visa kredietkaart is een andere soort kaart: daarbij worden uw uitgaven pas de volgende maand van uw rekening gehaald.
Wanneer u 3 maal de verkeerde pincode intoetst, zal uw betaalpas blokkeren. Neem in dat geval contact op met de bank die de betaalpas uitgegeven heeft. Is iemand anders op de hoogte van uw pincode? Dan is het verstandig om uw betaalpas te laten blokkeren.
Heb je een creditcard rekening niet op tijd betaald, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Je kunt een boete krijgen of je kaart wordt geblokkeerd, het hangt van je creditcardmaatschappij af wat er gebeurt.
Als u 3 maal een foute code ingeeft, wordt uw kaart voor de veiligheid automatisch geblokkeerd. Hebt u uw kaart op deze manier geblokkeerd? Dan kan u die gemakkelijk zelf deblokkeren via de MOBILEbanking app: Parameters > Mijn kaarten > kies de kaart > Pincode beheren.