Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Een gemiddelde broccoli weegt zo'n 240 gram, na het verwijderen van de niet-eetbare delen.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden.
Broccoli stomen: zo doe je dat
Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli. De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Reken 250 à 300 gram broccoli per persoon. Verdeel de broccoli in roosjes, daarnaast zijn ook de broccolistelen prima eetbaar. Laat broccoli circa 3 à 5 minuten koken. Langer is mogelijk, maar resulteert al snel in (te) zachte broccoli.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Handig om te onthouden: 250 gram groente komt overeen met ongeveer 5 opscheplepels. In de groentedatabase van het Voedingscentrum kun je alle groentes opzoeken.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Om dagelijks aan deze hoeveelheid groente te komen kun je bijvoorbeeld je porties spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg. Met 10 cherrytomaatjes of drie middelgrote worteltjes zit je al op 100 gram groente!
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht: Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1) Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is. Enneeuh: gooi de steel van de broccoli trouwens niet weg!