Volgens de organisatie verbruikt een auto met een dakkoffer bij een snelheid van 130 kilometer per uur gemiddeld zo'n 18 procent of een liter meer brandstof per 100 kilometer. De extra brandstof die je voertuig gebruikt, kan zeker in tijden van hoge benzineprijzen, een vervelende kostenpost zijn.
Er wordt gereden met een snelheid van rond de 90 kilometer per uur. Zelfs met een lege dakdrager neemt het verbruik dan met zo'n 10 tot 12,7 procent toe. Wie de stellage op het dak het hele jaar laat zitten en van zomer- naar wintervakantie leeft, verstookt dan ook zomaar voor zo'n 200 euro aan brandstof extra.
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Dat ziet u goed. Uit onderzoek van de Adac, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, bleek dat bij een snelheid van 130 km/u een dakkoffer per 100 kilometer 2,0 liter meer brandstof kost.
Gebruik je auto niet als extra opslagplaats.
Elke 100 kilo aan gewicht staat al snel voor 0,3 liter brandstof meerverbruik per 100 kilometer.
Rijd daarom niet te hard (zeker niet in scherpe bochten) en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid. 13 Door de massa en omvang verbruik je met een dakkoffer natuurlijk meer brandstof. Volgens onderzoek van onze Duitse zustervereniging ADAC is dat ca.2 liter extra per 100 km bij een snelheid van 130 km/u.
Eén van de voordelen van een trekhaakkoffer is dat het zuiniger rijdt dan met een dakkoffer.
Ook de verhuren we de Thule Motion XT L en Thule Motion XT XL Deze ruime dakkoffers met een inhoud van zelfs 450 pf 500 ltr. passen al snel op een middenklasse auto. Daarbij mogen ze belast worden tot 75 kg. en hebben ze een aanbevolen maximum snelheid van 160 km/u.
De grootte en het gewicht van de dakkoffer moet bij jouw auto passen. Niet elke type dakkoffer - ook wel bagagebox of skibox genoemd, past op elk type auto. Immers, auto's verschillen qua dakbelasting en in afmetingen.
De Dakkoffer 680 liter Farad Marlin N7 skibox zwart is de grootste verkrijgbare dakkoffer in Nederland. De dakkoffer is uiterst geschikt voor grotere auto's, dit omdat de dakkoffer 210 centimeter lang is.
Hoewel we dakkoffers veel bij wintersporters zien, is het ook een handig hulpmiddel wanneer je een te kleine auto hebt, je langer op reis gaat of je gewoon meer spullen mee wilt nemen. De werking van een dakkoffer is heel simpel; deze bak van (meestal) kunststof wordt geplaatst op de dakdragers van de auto.
Op basis van gegevens van Milieu Centraal is het gemiddelde brandstofverbruik in de stad 9,2 liter per honderd kilometer. Op de snelweg, bij een snelheid van 120 kilometer per uur, is dit 8,2 liter, en bij een snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur is het verbruik 7,2 liter per honderd kilometer.
Het is slim om vooraf de juiste maat dakkoffer te bepalen. Dit kun je eenvoudig doen door de achterklep te openen en vanaf dat punt naar het voorraam van je auto te meten.Voeg daar vervolgens 10 tot 15 centimeter aan toe, en je hebt de ideale lengte voor je dakkoffer bepaald.
Keuze voor benzine of diesel medebepaald door omslagpunt
De brandstofprijs van diesel ligt een stuk lager dan die van benzine. Bovendien is een dieselmotor over het algemeen zuiniger, en heeft deze dus een lager verbruik. De wegenbelasting van een dieselauto ligt echter een stuk hoger dan die van een benzineauto.
Fietsen op een dakdrager vangen veel wind wat kan zorgen voor 20% tot 30% extra brandstofverbruik. En bij elektrische auto's geldt dat natuurlijk ook voor het stroomverbruik. Voor de duidelijkheid. Alle fietsdragers verhogen het brandstofverbruik omdat ze de stroomlijn van de auto verstoren.
U vraagt vanaf welke kilometrage een diesel rendabel wordt. Bij de aanschaf van een gebruikte auto zou een diesel overwogen kunnen worden vanaf zo'n 20.000 km op jaarbasis. Bij de aanschaf van een nieuwe auto ligt het omslagpunt beduidend hoger en zal gemiddeld rond de 35.000 km liggen.
Een goede dakkoffer gaat al snel 10 tot 15 jaar mee, dus denk vooruit wat gebruik betreft.
De maximale belading van een dakkoffer staat aangegeven in de productspecificaties, maar is in de meeste gevallen 75 kg. De door de autofabrikant voorgeschreven daklast van uw auto (zie het instructieboekje van de auto voor het exacte gewicht) mag nooit worden overschreden.
Hoe zwaar je dakkoffer mag zijn, hangt van een aantal zaken af. Ten eerste de maximale dakbelasting van je auto. Deze kun je vinden in het instructieboekje van je auto, maar ook in internetoverzichten onder “Gewichten” vind je het voor jouw autotype. Ten tweede de maximale belading van je dakkoffer.
Een dakkoffer wordt het meest gebruikt als uitbreiding van de bagageruimte. Voor een vakantie met vier personen rekenen wij gemiddeld 100 liter per passagier. Er is dan een dakkoffer nodig met minimaal 400 liter inhoud. In ons assortiment vindt u dakkoffers met een inhoud variërend van 260 tot 670 liter.
Verzekering voor dakkoffers
Dit is vaak inbegrepen bij je autoverzekering of reisverzekering. Wordt je dakkoffer gestolen, dan claim je de schade bij je reisverzekering onder de 'bagagedekking'. Loop je op een andere manier schade op aan je dakkoffer? Dan valt hij bij je autoverzekering onder 'auto-accessoire'.
Door de juiste spanbanden te gebruiken en deze goed te bevestigen, kan je ervoor zorgen dat je lading veilig en stevig op je dakkoffer blijft zitten.
Ook in Duitsland is de maximumsnelheid voor auto's met een dakkoffer gelijk aan die van auto's zonder dakkoffer. Maar voordat je vol gas de Autobahn op knalt is het slim om even de handleiding van de dakkoffer te raadplegen. Vaak wordt hierin wel een adviessnelheid gegeven.
Met een dakkoffer op uw auto geldt in principe de normaal geldende maximumsnelheid. Op een snelweg is dat vaak 100 kilometer per uur binnen de spits, en buiten de spits 120 of 130. Ook de ANWB adviseert een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer is wettelijk hetzelfde als voor een auto zonder. Wel adviseren wij met een dakkoffer niet harder te rijden dan 130 km/h, tenzij de fabrikant van de koffer een lagere snelheid opgeeft.