Dit werd het derde oog. In zijn uitgerekte oorlellen draagt Shiva verschillende oorringen, die het mannelijke en het vrouwelijke symboliseren. Shiva heeft vier armen die steeds verschillende attributen kunnen vasthouden, afhankelijk van de gedaante waarin de god verschijnt.
Er zijn vele verschillende voorstellingen van Ganesha, telkens met andere attributen. Hij wordt meestal afgebeeld met een dikke blote buik, vier handen, een roze-oranje (of rode) huid, rode kleding, een rat aan zijn voeten en natuurlijk een olifantenkop met één slagtand (Ekadanta).
Shiva heeft een vrouw die Parvati heet. Zij wordt in verschillende gedaanten aanbeden: als zachte Moedergodin, als bloeddorstige godin Kali en als Durga, de godin van de strijd. Net als veel andere goden is Parvati dus een mengeling van goed en kwaad, vriendelijk en wreed, leven en dood.
Transformatie zet je leven op z'n kop
De transformerende kracht van Shiva is zó sterk, dat het je leven in korte tijd flink op zijn kop kan zetten. Zodra je je verbindt met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva, brand je als het ware alles weg wat niet meer past in je leven.
Shri Shiva, Shiwa of Śiva (Sanskriet: शिव) is het hoogste goddelijke wezen binnen Ishvara, een van de grote tradities binnen het hindoeïsme. Met Brahma en Vishnu vormt hij de Trimurti van schepper-instandhouder-vernietiger. Shiva is de vernietiger.
Kenmerkend voor Shiva is zijn lange haar, vaak hoog opgebonden, met daarin een maansikkel en een doodskop. Shiva heeft een derde oog op zijn voorhoofd, dat ontstond toen Parvati, Shiva's vrouw, voor de grap diens ogen bedekte. De hele wereld werd donker.
Krishna is de achtste nederdaling van Vishnu. Maar Krishna wordt ook als zelfstandige god geëerd. Hij kan Vishnu's attributen dragen: het rad of de schelphoorn. Vishnu heeft een blauwe huidskleur in de gestalte van Krishna én in die van Rama – een andere nederdaling van Vishnu.
Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivaratri (ook: Mahashivaratri) gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.
Vasuki is de slang van Shiva en hij draagt hem als een ketting om zijn hals. Vasuki deed dienst als het touw, gewikkeld om de berg Mandara, om de oceaan van melk te karnen en soma (amrita) te maken.
'Om Namah Shivaya betekent: Ik buig voor Shiva, de kracht in mij die helpt los te laten, die mij het vergankelijke van alles laat doorzien en me doet realiseren wat mijn ware natuur is.
Wat is hindoeïsme? Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Hindoes bidden en offeren in gebouwen die ze mandir of tempel noemen. De voorschriften voor de bouw en de indeling staan vast en zijn beschreven in de Vaastu Shastra een oud-Indiaas geschrift uit 1000-1500 voor Christus. Hier houden ze ook erediensten of vieren ze hun feesten ter ere van goden en godinnen.
Volgens de legende vormde de godin Parvati in Kanchipuram een Shiva lingam uit een handvol zand en vereerde daar vervolgens Shiva. Deze steen staat bekend als de Prithvilingam, die het oerelement aarde symboliseert.
Krishna is waarschijnlijk de populairste god in India. Er zijn overal beelden, afbeeldingen en zelfs stripboeken. Hij is te herkennen aan zijn blauwe huid en fluit. Krishna is zo populair omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt.
Vishnu zit meestal op het mythische wezen Garoeda, dat half mens, half adelaar is. Vishnu wordt vaak voorgesteld met vier armen, waarmee hij zijn attributen vasthoudt.
Rama, Ram (Sanskriet: rāma, devanagari: राम) of Ramachandra (rāmacandra, रामचन्द्र) is de hoofdpersoon uit het hindoeïstische epos Ramayana. Veel hindoes beschouwen hem als de zevende van de tien belangrijkste avatars (reïncarnaties) van de god Vishnu.
Het woord komt uit het Sanskriet en betekent de volledig Ontwaakte. Het boeddhisme is dus eigenlijk geen godsdienst, want Boeddha is geen God. Boeddha is gewoon een mens.
Ganesha is de god met het olifantenhoofd van de Hindoes. Hij is de god van wijsheid, welvaart en vriendschap, beschermgod van reizigers. Hij brengt geluk en ruimt op wat in de weg staat, is ook heel vrijgevig. Ganesha is de god van elk nieuw begin.
De god Brahma is de schepper van het heelal. Hij vormt samen met Vishnu en Shiva de trimurti, de hindoeïstische drie-eenheid. Brahma heeft vier gezichten, die in de vier windrichtingen kijken: hij is de god van alles. Vaak zie je maar drie hoofden, omdat er één aan de achterkant zit.
Die God heet Brahman en hij heeft geen vorm of lichaam. Toch kan Brahman de gedaante van een mens aannemen. Die gedaantes worden door de Hindoes vereerd. De belangrijkste drie gedaantes zijn: Brahma, Vishnu en Shiva.
De belangrijkste feestdagen in het hindoeïsme zijn Holi, Dussehra, Divali en Raksha.
De Indiase Snehlata Rajput was als kind al gek op die verhalen. Donderdag nam ze de grote stap: ze trad in het huwelijk met Krishna - althans, met een portret van de godheid.
Kamsa probeerde daarom alle kinderen, voor de zekerheid, maar zeer zeker vooral ook dit achtste kind te doden. Krishna's vader Vasudeva ontsnapte echter bij de geboorte van het achtste kind, op wonderbaarlijke wijze met het pasgeboren jongetje.
Heilige koe
Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Shakti is in de Indiase mythologie de vertegenwoordigster van de vrouwelijke energie. Zij is een van de Hindoegoden en wordt vereerd als Moedergodin. Die kunnen enkel hun functie dankzij haar uitoefenen. Zonder energie betekenen ze niets.