Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
In Nederland en veel andere landen mag een bier als "alcoholvrij" worden gelabeld als het minder dan 0,5% alcohol bevat.
Heineken® 0.0 bevat een héél klein beetje alcohol, met een maximum van 0,03%. Dit is een vergelijkbaar of lager percentage alcohol ten opzichte van andere voedingsproducten zoals brood, bakproducten en sappen vanwege de natuurlijke vergisting van de ingrediënten (granen, fruit).
'Alcoholvrij bier' mag alleen gebruikt worden voor bieren met ten hoogste 0,1% alcohol. 'Alcoholarm bier' mag gebruikt worden voor bieren die meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol bevatten.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
De Amerikaanse Food and Drug Administration staat toe dat alcoholvrij bier legaal maximaal 0,5% alcohol bevat. Ter vergelijking: een typisch light bier bevat 3,2% alcohol.
Volgens de website van Heineken: Heineken 0.0 bevat minder dan 0,03% alcohol en is dus een alcoholvrij bier . Deze hoeveelheid heeft geen invloed op het lichaam en is volledig in orde met het oog op autorijden en zwangerschap of een medische behandeling met een alcoholintolerantie.
Als je een banaan lang genoeg laat liggen in je fruitschaal, zal die niet alleen rotte plekjes krijgen, maar ook steeds meer alcohol bevatten. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.”
Texels Skuumkoppe 0.0 is een alcoholvrij donker tarwebier, gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. Dit alcoholvrije speciaalbier dat zijn naam ontleent aan de witte koppen op de golven van de zee, is vol van smaak met hints van karamel en abrikoos en heeft een romige, licht zoete afdronk.
Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je aankomt. Dit is niet het geval bij alcoholvrij bier. Ook bevat bier veel meer calorieën dan bier zonder alcohol. Dat komt door het hoge aantal calorieën van alcohol: zo'n zeven kcal per gram.
Om u wat context te geven: een pint (568 ml) bier van 1% ABV bevat iets meer dan een halve eenheid alcohol[1], wat de reden is dat dranken van 0,05% ABV als alcoholvrij kunnen worden gelabeld . Maar in heel Europa en de VS betekent 'alcoholvrij' alles onder de 0,5% ABV, dus geïmporteerde producten kunnen anders worden gelabeld.
Bovendien testte een recent onderzoek het alcoholgehalte van NA-drankjes en ontdekte dat 30% van hen een ethanolgehalte had dat hoger was dan op het etiket vermeld. Voor veel mensen die herstellen, is het volledig vermijden van alcohol van cruciaal belang voor hun nuchterheid. En uiteindelijk is NA-bier nog steeds alcohol.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Dit kan worden gebruikt om dranken te beschrijven waaruit bijna alle alcohol is verwijderd . U ziet dit meestal bij 0,5% wijnen. Hoewel het veel wordt gebruikt in het dagelijks spraakgebruik, zegt de officiële richtlijn dat de term 'non-alcoholic' niet mag worden gebruikt voor dranken die bedoeld zijn om alcoholische dranken te vervangen.
Leffe Blond 0.0% is een blond alcoholvrij bier. Het is het eerste abdijbier dat geheel zonder alcohol is gebrouwen.
Interessant genoeg hebben rijpe bananen tot 0,2% ABV . Naarmate fruit ouder wordt, met name bananen, beginnen ze langzaam te fermenteren. Dit proces creëert ook ethanol, wat resulteert in zeer lage alcoholniveaus.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
De alcohol in bier komt van de fermentatie van gemoute gerst, en aangezien er geen alcohol wordt geproduceerd in alcoholvrije bieren, is er geen alcohol aanwezig. Dit betekent dat u ze kunt drinken zonder bang te zijn om dronken te worden of uw rijvaardigheid te beïnvloeden .
La Trappe Nillis is door de bierkenners van Bierista verkozen tot lekkerste alcoholvrije bier van Nederland. Het trappistenbier gebrouwen in Berkel-Enschot kreeg de voorkeur boven de nummer 2 VandeStreek Playground non-alcoholic IPA en de nummer 3 Affligem Blond 0.0%.
Hoewel het bijna onmogelijk is om dronken te worden van alcoholvrije dranken, kunnen ze je wel een opgetild gevoel geven. Een onderzoek uit 2018 ontdekte dat de smaak van alcoholvrij bier je dopaminegehalte kan verhogen, omdat je hersenen de smaak van alcohol associëren met prettige gevoelens .
Uit sommige onderzoeken blijkt dat matige consumptie van alcoholvrij bier niet significant bijdraagt aan de ophoping van buikvet en mogelijk zelfs een neutraal of gunstig effect heeft op de tailleomvang en de taille-heupverhouding bij vrouwen.
Alcoholvrij bier en wijn: Hoewel ze wettelijk gezien als alcoholvrij worden beschouwd, bevatten NA-bieren (bijv. O'Douls®, Sharps®) een resthoeveelheid alcohol die kan resulteren in een positief testresultaat voor alcohol, indien geconsumeerd . Deelnemers aan DUI/Drug Court mogen geen NA-bier of NA-wijn nuttigen.
Michelob ULTRA Zero, dat in januari 2025 uitkomt, is een superieur alcoholvrij brouwsel dat consumenten met een actieve levensstijl unieke eigenschappen biedt die passen bij nog meer sociale gelegenheden. Met slechts 29 calorieën is Michelob ULTRA Zero gebrouwen om alcohol te verwijderen met een alc/vol. van 0%.