Het mengen hoeft maar kort: 5 tot 15 minuten per keer is voldoende. Dit roeren doe je ongeveer 2 - 3 dagen. Als de honing strepen laat zien en egaal gekristalliseerd is, is hij klaar om te verpakken.
De roerder niet tegen de zijwanden of tegen de bodem laten schuren, omdat dan krassen ontstaan en plastiekdeeltjes in de honing kunnen komen. De 'Rapido' roerder meerdere keren langzaam tot op de bodem laten komen. Voor een 40 kg rijper moet men ongeveer drie minuten roeren.
Vroege seizoen OSR-honing met een hoog glucosegehalte kristalliseert snel. Het wordt meestal binnen een maand na extractie keihard. Zomerhoning is veel variabeler en heeft vaak vele maanden nodig om volledig te kristalliseren.
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Honing klaren of zemen. Koud geslingerde honing wordt in emmers of vaten opgevangen. Na 12 - 24 uur komt op de honing een schuimlaag te staan, bestaande uit reststofjes van waszegels, stuifmeel, luchtbelletjes e.d.
Pure rauwe honing heeft doorgaans een troebel of ondoorzichtig uiterlijk door de aanwezigheid van stuifmeel, bijenwas en propolis. Als de honing kristalhelder is, is deze waarschijnlijk verwerkt of gefilterd. Daarnaast kan rauwe honing kleine deeltjes of zelfs stukjes honingraat bevatten, wat tekenen zijn van de natuurlijke staat.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Vorming van giftige verbindingen
De vorming van HMF wordt beïnvloed door factoren zoals temperatuur, tijd en het type honing. Daarom kan overmatige verhitting leiden tot de ophoping van schadelijke stoffen, waardoor de honing mogelijk onveilig wordt voor consumptie.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Wat is het verschil tussen heldere en vaste honing? Hoe hoger het fructosegehalte, hoe langer de honing vloeibaar blijft. Sommige honingsoorten bevatten meer glucose dan fructose en zullen daarom snel kristalliseren. Er is geen verschil in smaak of voedingswaarde tussen deze twee toestanden .
Zodra elk raam aan elke kant is afgedekt, weet je dat de honingkamer klaar is om te trekken. Sommige imkers nemen zelfs een raam als het ongeveer 2/3 van de afdekking is. De logica hier is dat de nectar waarschijnlijk is gedroogd tot het juiste vochtgehalte, de bijen hebben het alleen nog niet afgedekt.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Geniet ervan! Het kost 12 bijen hun hele leven om slechts één theelepel honing te maken. Veldbijen bezoeken 50 tot 100 bloemen tijdens elke reis.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Vermijd het combineren van honing met heet water, knoflook, komkommer, ghee, vlees, vis en hete melk om spijsverteringsproblemen en het verlies van de heilzame eigenschappen te voorkomen. Honing is een natuurlijke zoetstof, geproduceerd door bijen uit de nectar van bloemen.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Volgens Ayurveda verandert de natuurlijke samenstelling van honing als je het verhit of kookt. De giftige moleculen hechten zich aan de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel, waar ze worden omgezet in een toxine genaamd Ama. Dit kan leiden tot maagklachten, ademhalingsproblemen, insulinegevoeligheid, huidziekten en gewichtstoename.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Eindoordeel. Honing voegt niet alleen zoetheid toe aan je thee, maar ook aan je gezondheid. Het schiet antioxidanten in je lichaam om infecties en ziektes te bestrijden . Thee drinken wordt plezierig als er honing in zit; probeer eens wat exotische, zoete en onvoorstelbare smaken om je smaakpapillen te verwennen!
Warme melk met honing
Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld. Als er gemengde EU en niet EU honing op staat is de honing vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen.
Niet alle supermarkthoning is nep, maar je loopt wel een groter risico op vervalsingen. In een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat maar 4 van de 15 geteste honingmerken in de supermarkt echte honing waren. De overige 11 bevatten toevoegingen zoals suikersiroop.