Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren.
Bewaar verse, ongekookte erwten maximaal 3 dagen in de koelkast. Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Restje over? Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer.
Verse erwten kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Erwten uit de diepvries, bewaar je in de diepvries. Erwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Spliterwten bewaren
Gedroogde spliterwten kan je gemakkelijk een jaar bewaren. Hierbij is het wel van belang dat de verpakking goed is afgesloten. Daarnaast kan je de erwten het beste bewaren op een koele, droge en donkere plek.
Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren. Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Gedroogde spliterwten kunnen onbeperkt in de voorraadkast worden bewaard . Hun kleur kan na een lange tijd vervagen, maar hun smaak wordt hier doorgaans niet door beïnvloed. Gekookte spliterwten kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard, of tot 6 maanden in de vriezer.
Als je spliterwten niet zacht worden , is het waarschijnlijker dat ze oud zijn of in een container zijn bewaard die niet luchtdicht was. Hoewel ze een tijdje houdbaar zijn, blijven gedroogde bonen niet eeuwig goed.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
We hebben inmaken en invriezen vergeleken, maar in ons huishouden zijn we het erover eens dat invriezen een beter eindproduct oplevert als je het over een paar weken of maanden wilt eten ! Diepvrieserwten smaken precies zoals op de dag dat je ze oogstte en zijn ook nog eens makkelijk te koken.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
Dop en was de erwten.Blancheer 1½ – 2 minuten.Koel direct af in ijswater.Verpak in vocht-dampdichte diepvrieszakken of -containers en vries in .
Ongekookte erwten zouden een onmiskenbaar heldergroene kleur moeten hebben, dus als uw erwten ziekelijk bruin, geel of grijs zijn geworden, of als ze zichtbare tekenen van schimmelgroei vertonen , zijn ze bedorven. Bovendien zouden de erwten geen sterke geur of een papperige, slijmerige textuur moeten hebben.
Bewaar verse erwten tot 5 dagen in de koelkast in een ademende zak in de lade met hoge luchtvochtigheid. Zet de ladehendel op gesloten, zodat er minder lucht binnenkomt. Ademende zakken zijn onder andere plastic groente- en fruitzakken uit de winkel of herbruikbare stoffen, mousseline of netzakken.
Dat komt omdat de suiker in erwten begint te veranderen in zetmeel, waardoor ze bruin worden als ze beginnen te bederven . De sleutel om erwten zo lang mogelijk vers te houden, is om ze in een geperforeerde plastic zak of voedselcontainer te doen en ze tot een week in de groentelade van uw koelkast te bewaren.
De aangegeven bewaartijd geldt alleen voor de beste kwaliteit. Hierna kan de textuur, kleur of smaak van de gedroogde spliterwten veranderen. In de meeste gevallen kunt u ze echter nog steeds veilig eten als ze op de juiste manier zijn bewaard, de verpakking onbeschadigd is en er geen tekenen van bederf zijn (zie hieronder).
Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.
Redacteur: Nee, ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken dat je ziek wordt van oude linzen of andere peulvruchten , hoewel ik zou aanraden om ze grondig af te spoelen voor het koken om al het stof weg te spoelen. In het ergste geval zullen de peulvruchten niet zo lekker smaken of gelijkmatig gaar worden.
Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Bewaar kleine hoeveelheden gekoelde, gedroogde groenten in vocht- en dampdichte containers of zakken. Goed opgeslagen, gedroogde groenten blijven 6 tot 12 maanden goed.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten als ze gekoeld worden bewaard . Het Hong Kong Centre for Food Safety (CFS) raadt aan om de temperatuur in uw koelkast in te stellen op 4 graden Celsius (39 graden Fahrenheit) of lager.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur?Ziet het er onaantrekkelijk uit?Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.