Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken. Schoonmaakdoekjes na gebruik uitspoelen en wassen op 60 graden Celsius; Bederfelijk eten bewaren in de koelkast op 4 graden Celsius.
Hygiënische activiteiten
Neem elke dag een douche en draag slippers als u een gedeelde badkamer gebruikt . Raak uw ogen, neus en mond niet aan om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Maak de vaat schoon, gooi restjes weg en bewaar etensresten op de juiste manier, want die kunnen bacteriën ontwikkelen die door voedsel worden overgedragen of insecten en knaagdieren aantrekken.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Desinfecteren en schoonmaken
In de zorg worden er veel oppervlakken gebruikt. Denk hierbij aan bedden, stoelen en tafels. Door deze oppervlakken regelmatig schoon te maken en te desinfecteren, kan er worden voorkomen dat ziektekiemen worden verspreid.
Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken. Schoonmaakdoekjes na gebruik uitspoelen en wassen op 60 graden Celsius; Bederfelijk eten bewaren in de koelkast op 4 graden Celsius.
Moment 1 - Voor het aanraken van een patiënt . Moment 2 - Voor een procedure . Moment 3 - Na een procedure of risico op blootstelling aan lichaamsvloeistoffen . Moment 4 - Na het aanraken van een patiënt .
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Achtergrondinformatie steriel werken
Het werken met steriele materialen (bijvoorbeeld steriel instrumentarium of steriele handschoenen) draagt bij tot aseptisch handelen. Aseptisch handelen omvat alle maatregelen om het overbrengen van lichaamsvreemde bacteriën (besmetting) te vermijden.
De maatregelen die tijdens het gehele proces worden genomen om een goede (microbiologische) kwaliteit te garanderen noemt men hygiëne. Hygiënische maatregelen kan men onderverdelen in bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne.
Goede persoonlijke hygiëne gaat over het schoonhouden van je lichaam . Het helpt je ook te beschermen tegen infecties zoals gastro-enteritis, verkoudheid en griep en COVID-19. Je handen wassen met zeep verwijdert bacteriën die je ziek kunnen maken.
Wassen of douchen
Het is goed om je kind te vertellen welke lichaamsdelen het wel elke dag moet wassen: gezicht, handen, oksels, schaamstreek, billen en voeten.
Hoe het werkt. Door uw hoest en nies te bedekken beperkt u de verspreiding van ziektekiemen om anderen te beschermen . Handen wassen met zeep verwijdert ziektekiemen van uw handen, waardoor de kans kleiner is dat ze uw luchtwegen infecteren wanneer u uw ogen, neus of mond aanraakt.
Hier zijn enkele signalen die kunnen duiden op slechte hygiëne bij uzelf of iemand anders: lichaamsgeur doordat u zich niet regelmatig doucht , ongewassen of onverzorgd haar, slechte adem, etensresten tussen de tanden of tekenen van tandbederf en tandvleesontsteking.
Het is een algemeen Filipijns advies om je handen niet te wassen direct na het afronden van arbeidsintensieve klusjes om pasma te voorkomen, de reden voor trillende handen, zweterige handpalmen en gevoelloosheid of pijn in de handen. Vaak word je, direct na het strijken van een handvol kleding, door je moeder of oma ontmoedigd om je handen nat te maken .
Minimaal 20 seconden handen wassen is hierbij het advies. Maak je handen nat onder stromend water. Zeep de handen goed in. Wrijf je handen over elkaar en vergeet je polsen en de ruimte tussen je vingers niet.
Zo voorkom je dat de bacteriën op je handen waar je ziek van kunt worden zich verspreiden. Was daarom je handen bijvoorbeeld; vóór het eten klaarmaken, vóór het eten, na het toilet bezoek, na contact met dieren, na het buiten spelen, bij het verzorgen van een zieke of op het werk.
En vijf: Droog je handen met een schone handdoek, of laat ze aan de lucht drogen. Dat is alles: vijf eenvoudige stappen: Maak ze nat, laat ze inzepen, schrob ze 20 seconden, spoel ze af en droog ze. Jezelf en anderen beschermen tegen COVID-19 ligt in jouw handen. Dus was ze!
Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen en daarmee zorg-gerelateerde infecties te voorkómen.
Elk jaar op 5 mei vieren de WHO en haar partners over de hele wereld de Werelddag voor Handhygiëne. Daarmee benadrukken ze het belang van handhygiëne om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot veilige, effectieve en kwalitatief goede gezondheidszorg.
Conclusie. Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt geen verschil. Het effect van antibacteriële emulsies is al even twijfelachtig.
Kies voor een gezond voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, noten, zaden, gezonde vetten en eiwitten. Beperk bewerkte suikerrijke voedingsmiddelen omdat deze ontstekingen kunnen bevorderen. Omega-3 vetzuren uit vette vis kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.