Zorg dat je een gegronde reden hebt om de relatie te beëindigen. Je het een reden nodig om het uit te zeggen, zelfs al zijn je gevoelens gewoon veranderd en heeft zij niets verkeerds gedaan. Als je een relatie met iemand bent aangegaan dan ben je het diegene verplicht om het uit te leggen.
De beste manier om je relatie te verpesten is door respectloos te zijn tegenover je partner. Hatelijke opmerkingen, en dan vooral in de aanwezigheid van anderen, zijn erg pijnlijk en horen niet thuis in een liefdevolle relatie.
Bouwen doe je door enerzijds constant te blijven geven & ontvangen en anderzijds ook door naar elkaar te luisteren, nieuwsgierig naar elkaar te blijven, door los te laten en aan te trekken en door feedback te kunnen geven. Geef ook aan wat jij nodig hebt of prettig vindt in een relatie en vraag dat ook aan je partner.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Soms is het beter om het uit te maken, als jullie constant ruzie hebben over hetzelfde onderwerp (of elke keer een ander) bijvoorbeeld. Natuurlijk is de eerste stap om erover te praten maar als dat niet gaat is de beste optie om er een punt achter te zetten.
Het eerste wat je kunt doen is realiseren wat maakt dat je ze ontgroeit bent. Je kunt verder ontwikkeld zijn, een ander pad ingeslagen zijn. Maar dat is te vaag en niet voldoende. Om je af te vragen wat je ontgroeid bent, moet je jezelf eerst afvragen wat je in eerste instantie verbond met die ander.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Veel mensen proberen hun relatie in eerste instantie te verbeteren door afstand van elkaar te nemen. De een logeert bij een vriend(in) of familie, terwijl de ander in het gezamenlijk huis blijft wonen. Ook kan het zijn dat jullie afzonderlijk van elkaar op reis gaan. Afstand schept soms inzicht.
Wees duidelijk en ga recht op je doel af
In real life: Je kan natuurlijk subtiele hints afvuren, maar je bereikt er meer mee om te zeggen "Ik vind je leuk en ik zou wel een relatie met je willen." Zo weet de persoon meteen waar die aan toe is en kunnen jullie het er direct over hebben.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Je relatie verbreken zou dan een optie kunnen zijn, want soms kom je erachter dat het echt niet meer werkt tussen jullie. De intimiteit tussen jullie is weg. Dit gaat vaak geruisloos, maar soms merk je dat jullie al tijden geen sex hebben gehad - laat staan dat jullie elkaar nog regelmatig een kus en een knuffel geven.