Lokale aanwending van antivirale middelen heeft geen zin in geval van zona. Men moet daarentegen de huidletsels ontsmetten met een klassiek ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld chloorhexidine in waterige oplossing. Douchen of baden in lauw water en een zeep zonder antisepticum zijn aan te bevelen.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Zona of gordelroos moet dan zo snel mogelijk behandeld worden met antivirale medicatie. De blaasjes drogen eerst uit en vormen korstjes die later vanzelf van de huid afvallen. De pijn en ongemakken worden minder bij het geleidelijk verdwijnen van de blaasjes.
Zona is besmettelijk voor mensen die nooit de waterpokken hebben gehad. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk.De korstjes zijn niet meer besmettelijk.
Meestal gaat gordelroos vanzelf over, en krijg je het advies rust te houden en gezond te eten om je weerstand op peil te krijgen of te houden. Ook kan het zijn dat de huisarts pijnstillers voorschrijft, vooral als er sprake is van gordelroos in het gezicht. Maar vaak biedt deze medicatie en rust weinig verlichting.
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Tegen de jeuk en irritatie
Als je last hebt van jeuk en irritatie bij gordelroos kun je gebruik maken van de volgende zalfjes om te verzachten en de jeuk te verminderen: Een zinkzalf. Een lanettezalf. Een andere, verkoelende zalf, zoals metholzalf.
De blaasjes jeuken vaak heel erg en doen pijn. Je kunt ook moe zijn en voelen alsof je koorts hebt. Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte. Informeer mensen die langskomen. Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken.
Heb afgezien van flinke steken geen pijnklachten, wel heel veel jeuk. Het kruipt nu langzaam mijn haren in, het enige wat verzacht is Sudocreme met icepacks. Hoop vlg week weer opgeknapt te zijn en wens iedereen veel beterschap toe met deze vreselijke pijn/jeuk! Ik heb gordelroos sinds enkele dagen.
Zinkoxide dekt de huid af en beschermt zo de huid. Bij herpes genitalis, herpes labialis en herpes zoster bevordert zinkoxide het indrogen van de blaasjes en vermindert het de jeuk.
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Ga daarom bij deze klachten direct, liefst binnen 48 uur, naar uw huisarts. Als er ernstige pijn is, waardoor men niet kan slapen en/of werken, kan met de huisarts overlegd worden over aanvullende behandeling (extra pijnstilling), naast de medicatie tegen het virus.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Gordelroos kan optreden als gevolg van stress of een burnout. Stress kan namelijk het afweersysteem verzwakken. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om zichzelf te verdedigen tegen het varicellazostervirus, en kan het virus weer actief worden. Dit leidt dan tot gordelroos.
Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen. Dit komt doordat de zenuwknoop nog steeds geprikkeld is en pijnsignalen doorstuurt naar de hersenen. Bij dit soort 'zenuw'pijn werken gewone pijnstillers meestal niet.
Aanhoudende pijnklachten in het eerder geïnfecteerde gebied wordt een postherpetische neuralgie genoemd. Patiënten met gordelroos hebben eenzijdige klachten in een beperkt huidgebied, waarvan de verzorgende zenuwknoop geïnfecteerd is met het virus.
Gordelroos gaat bijna altijd vanzelf weer over en bij gezonde mensen is meestal geen behandeling nodig. Voor de behandeling van gordelroos kunt u het beste naar uw huisarts of dermatoloog gaan. In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven.
Gordelroos (ook wel zona genoemd) is een virale infectie die een pijnlijke huiduitslag veroorzaakt.
In zeldzame gevallen kunnen ook andere ontstekingen ontstaan zoals hersenvliesontsteking. Bij een gestoorde/verminderde afweer van het immuunsysteem kan het virus zich in het lichaam verspreiden naar andere organen en zeer ernstig verlopen.