Een zweefvliegtuig heeft één of twee zitplaatsen. Het vliegtuig heeft een slanke vorm zodat er zo min mogelijk luchtweerstand is. Daarom zitten zweefvliegers ook achter elkaar en niet naast elkaar. De vleugels zijn lang en smal, ook weer om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben maar daarnaast maximaal draagvermogen.
Zweefvliegen is vliegen met een zweefvliegtuig. Een zweefvliegtuig vliegt op dezelfde manier als een vliegtuig, maar gebruikt doorgaans geen (hulp)motor. Daardoor verloopt de vlucht normaliter in een dalende lijn waarbij het toestel 0,5 à 1 meter per seconde aan hoogte verliest ten opzichte van de omringende lucht.
Zweefvliegers stijgen over het algemeen op twee manieren op: ze maken een lierstart of een sleepstart. Bij een lierstart helpt een lier je de lucht in, bij een sleepstart trekt een motorvliegtuig je de lucht in. Omdat lieren veel goedkoper is voeren de meeste clubs voornamelijk lierstarts uit.
De landing
Om te landen zorgt de piloot dat hij op ongeveer 220 meter op het circuit aansluit, dit is een vaste aanvliegroute voor de landingsbaan. De piloot zorgt dat hij recht voor het veld uitkomt: de final. Op dit laatste stuk regelt hij met remkleppen de hoogte.
Hoe lang duurt een vlucht in een zweefvliegtuig? Een zweefvlucht duurt ongeveer 8 tot maximaal 15 minuten. Met veel thermiek kun je uren blijven zweven.
Zweefvliegen is een natuursport en wordt soms in één adem vernoemd met andere risicohoudende "extreme" sporten zoals bungeespringen (zo maar een voorbeeld). Ten onrechte. Zoals met alle dingen, is het zo veilig en gevaarlijk als je het zelf maakt. Je moet je eigen grenzen kennen en ze respecteren.
Kan een zweefvliegtuig over de kop? De meeste zweefvliegtuigen zijn toegelaten voor eenvoudige kunstvluchten zoals loopings en hoge bochten. Een van onze ASK-21 tweezitters is toegelaten voor uitgebreide kunstvluchten. Indien gewenst kan hierin instructie worden gegeven.
Een zweefvliegtuig is vanmiddag neergestort bij zweefvliegveld Terlet, in de buurt van Arnhem. De piloot, een 69-jarige man uit Schijndel, kwam daarbij om het leven. Hij was de enige inzittende van het toestel. Volgens Omroep Gelderland kwam het toestel in de problemen bij het opstijgen.
Omdat een zweefvliegtuig geen motor heeft, kan het alleen maar glijvluchten maken vergelijkbaar met een papieren vliegtuigje. Het vliegt vooruit en zakt daarbij door de lucht naar beneden. Moderne zweefvliegtuigen kunnen voor iedere meter die ze door de lucht naar beneden zakken een afstand afleggen van wel 60 meter.
Prijs Zweefvliegen
Een zweefvlucht kost u slechts € 50,00 en de vluchtduur is afhankelijk van de weesomstandigheden. Gemiddeld duurt een vlucht een kleine 10 minuten. De vluchten beginnen om 18:00 uur en gaan door tot zonsondergang.
Een ander belangrijk verschil tussen de motorvliegtuigen en zweefvliegtuigen is dat zweefvliegtuigen doorgaans maar één landingsgestel hebben, direct onder de cockpit.
Kan iedereen vliegen? Ja, in principe mag je vanaf 14 jaar beginnen met zweefvliegen mits je ook medisch gezond bent. Daarnaast mag je niet te lang zijn (meer dan 2 meter) en ook niet te zwaar zijn (meer dan 100 kg). Het komt soms voor dat een persoon niet geschikt is om te zweefvliegen.
Hoe veel mensen kunnen er mee in een zweefvliegtuig? Zweefvliegtuigen zijn er in twee uitvoeringen: de eenzitter en de tweezitter. In de tweezitter kan een instructeur een leerling meenemen.
Het opstijgen van een zweefvliegtuig
Een zweefvliegtuig is een klein vliegtuigje zonder motor die door middel van een lier de lucht in wordt getrokken. Er zit een staalkabel vast aan het vliegtuigje die heel snel door de lier wordt opgewonden, waardoor het toestel in de lucht in getrokken.
Je leeftijd
Het kan officieel vanaf 14 jaar, maar als je in de loop van het seizoen 14 wordt kan je al op je 13e beginnen! Ook als je wat ouder bent kan je leren zweefvliegen, maar dan duurt het soms wat langer om het onder de knie te krijgen.
Moderne zweefvliegtuigen worden doorgaans van kunststof gemaakt, dat met glasvezel of koolstofvezel is versterkt. Ze zijn onder meer voorzien van een hoogtemeter, een snelheidsmeter, een kompas en een variometer.
Geen motor
Daarom wordt een zweefvliegtuig door een ander vliegtuig de lucht in getrokken aan een touw. In de lucht gaat dat touw los en zweeft het vliegtuig!
Vrijwel alle volwassen zweefvliegen voeden zich met nectar en stuifmeel. Ze zijn dus veel op bloemen te vinden en dragen zo een belangrijk steentje bij aan de bestuiving ervan.
Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."
Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo'n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000.
Bij goede omstandigheden kan een zweefvliegtuig zelfs 'steken' maken van 150 kilometer lengte of meer. Zo wordt het dus mogelijk om 600 of wel 1000 kilometer per dag af te leggen.
Een zweefvliegtuig heeft meestal één enkel wiel, midden onder de romp. Oudere zweefvliegtuigen hebben geen wiel maar een schaats. Een zweefvliegtuig kan daardoor niet horizontaal op de grond staan en moet dan ook tijdens de eerste meters van de start door een "tiploper" horizontaal worden gehouden.
Veel vliegtuigen kunnen ook ondersteboven vliegen. Terwijl de kromming van de vleugel dan juist averechts werkt. Het drukverschil duwt het toestel dan naar beneden.
Zweefvliegen is niet moeilijk. Het blijkt dat vrijwel iedereen kan leren zweefvliegen. Qua moeilijkheidsgraad is het vergelijkbaar of makkelijker dan autorijden.
1. Opstijgen is minder gevaarlijk dan landen – 80 procent van de vliegtuigongevallen doet zich voor drie minuten na het opstijgen en acht minuten voor het landen.