De Limburgse mergelgroeven zijn ongeveer 250 grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Nederlands Zuid-Limburg en de Belgische gemeenten Riemst en Heers zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen door blokbrekers.
In water leefde kleine zeediertjes met een kalkskelet. Na de dood van deze beestjes kwam kalk vrij, dit belandde op de zeebodem. Hierdoor ontstond krijtgesteente, wat nu mergel is.
Deze Groeve is ontstaan door het uitbreken van mergelblokken. Een grot ontstaat op natuurlijke wijze en een groeve, zoals hier, is door mensen handen vervaardigd. Huizen in Valkenburg en verre omgeving zijn veelal geheel of gedeeltelijk uit deze bouwsteen opgetrokken.
Diep in de subtropische krijtzee
Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes.
Net als veel bouwmaterialen is het minder goed bestand tegen vocht. Van nature vormt zich op mergel een zogenaamde sinterhuid. Die beschermt de steen tegen wateropname maar verdwijnt snel bij het reinigen of bewerken ervan.
Mergel is tussen 67 en 65 miljoen jaar geleden ontstaan in de periode van het Boven-Krijt. In dit tijdperk was Zuid-Limburg overspoeld door een ondiepe tropische zee, waarin ontelbare planten en dieren leefden.
Ondergrondse mergelgroeve onder de Sibberberg, enkele tientallen meters onder het aardoppervlak.
De Limburgse mergel is eigenlijk geen mergel maar een kalksteen. Mergel vormt zich in ondiep zeewater, voornamelijk in warme, tropische klimaten. Het is opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes. Na het sterven van de diertjes bezinken de kalkskeletjes.
Wij adviseren, omdat in de grotten een constante temperatuur is van plusminus 12 graden, voor een kledinglagensysteem. Al deze extra lagen kan je perfect aandoen net voor je vertrek in een van de toiletten op de site.
Het mergel wordt in Limburg gewonnen. Er zo'n 250 verschillende groeven waarvan het grootste gedeelte inmiddels afgesloten is wegens instortingsgevaar. Het grootste gangenstelsel is in de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het mergel dat we voor het beeldhouwwerk gebruiken komt meestal uit de groeven bij Valkenburg.
Maar hoe lang zijn die gangen precies? Alles bij elkaar is dat 750 kilometer. Hebben we het alleen over Valkenburg, om precies te zijn over Valkenburg aan de Geul, dan is het ondergrondse gangenstelsel 250 kilometer lang.
Mergelwit G0. 05.85 is een creme kleur die veel gebruikt wordt op kozijnen en gevelbetimmeringen, in combinatie met een donkere kleur bijvoorbeeld de Grachtengroen Q0.
Mergel is een natuursteen die in de laatste periode van het Krijt (bv. het Maastrichtien) in een ondiepe zee werd afgezet als een laag kalksteen. Mergel is een sedimentair gesteente (afzettingsgesteente). Afhankelijk van de locatie bevat de mergel een andere verhouding van kalk met klei, leem of zand.
Er kunnen stukken van de grot instorten. En al die gangen en kamers lijken erg op elkaar. Zonder een goede kaart kun je gemakkelijk verdwalen. In Nederland zijn ook grotten.
Mergel bevat geen zand. De Limburgse benaming "mergel" komt waarschijnlijk van het Latijnse "marga".
Nederland. Nederland kent geen grotten, maar wel ondergrondse mijngangen waar onder andere steenkool (Zuid-Limburgs steenkoolbekken) en kalksteen (Limburgse mergelgroeven) werd gewonnen.
1. Maastricht Underground. Mooie grotten, heel erg goed te doen in combinatie met het Fort. Zeker een aanrader als je in Maastricht bent.
Grot Valkenburg: Kom naar het veelzijdige MergelRijk
Grot Valkenburg MergelRijk is een van de grotten in Valkenburg. Het is een ware attractie in hartje Valkenburg. Van de Mergel overblijfselen zijn mooie creaties gemaakt, te denken valt aan o.a. 'De Nachtwacht'. MergelRijk heeft tunnels met ieder zijn eigen naam.
Grillige gangen onder Valkenburg. Nauw verbonden met de rijke historie van Kasteel Valkenburg is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan.
Nederland lag toen onder een warme ondiepe zee waarin miljarden minuscule organismen leefden, die bij het afsterven naar de bodem zonken. Uit deze organismen is de Limburgse kalksteen ontstaan.
De Zuid-Limburgse heuvels zijn ontstaan in de zogenoemde IJstijden, 1,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden. Door de werking van het aanwezige ijs werd de bodem vanuit het binnenste van de aarde omhooggestuwd. Verder zijn vooral de rivieren en beken belangrijk geweest voor de vorming van de glooiingen in Zuid-Limburg.
De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.