Marineblauw is een donkere, diepe blauwtint. De kleur maakt sinds 1748 deel uit van het officiersuniform van de Britse Royal Navy en is nadien overgenomen door de marines van andere naties. De kleur wordt nog steeds geassocieerd met de marine, maar bijvoorbeeld ook met badmode.
Blauwtinten zijn net als alle kleuren onder te verdelen in: warmere blauwtinten, koele blauwtinten, heldere blauwtinten, gedempte blauwtinten, lichte blauwtinten en diepe (donkere) blauwtinten. ^ Voorbeelden van koelere blauwtinten. Deze blauwtinten bevatten geen geel.
Het wordt beschouwd als het eerste synthetisch geproduceerde kleurpigment ooit. Egyptisch blauw (ook bekend als cuprorivaite) is gemaakt rond 2.200 voor Christus. Het was gemaakt van gemalen kalksteen vermengd met zand en een koperhoudend mineraal, zoals azuriet of malachiet, dat vervolgens werd verhit.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Indigo is een kleur die lijkt op paars en op blauw. Het wordt ook wel heel donker blauw genoemd. Behalve een kleur is indigo een al heel lang bestaande kleurstof. Een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken.
Purper (kleur) - Wikipedia.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Tot in de 19de eeuw is blauw de duurste kleur. In de oudheid waren er drie verschillende blauwe pigmenten: Lapis lazuli, azuriet en indigo. Lapis lazuli is een half edelsteen die werd vermalen tot (natuurlijke) ultramarijn, wat een prachtige blauwe kleur geeft. Het is duurder dan goud.
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
#2 Warm Blauw - Kobaltblauw
Deze blauwe tint voelt door de dosis zwart pigment, soms wat paarsing aan. Het is een warme kleur die vooral tot leven komt in lichte ruimtes en een wat rijkere uitstraling heeft in kamers met weinig licht.
Marine of marineblauw is een kleur, meer een bepaalde blauwtint. Marineblauw is een donkere, diepe blauwtint. De kleur maakt sinds 1748 deel uit van het officiersuniform van de Britse Royal Navy en is nadien overgenomen door de marines van andere naties.
Mix geel en blauw.
De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken. 'Secundaire' kleuren zijn kleuren die zijn verkregen door de combinatie van twee primaire kleuren. Groen is een secundaire kleur omdat het gemaakt wordt van blauw en geel.
Geel en blauw wordt samen groen.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Probeer het maar met geel, oranje, rood, groen …… Blauwe kleuren vormen hierop een uitzondering. Immers, blauw is ook een koele kleur. Ultramarijn blauw, gemengd met ivoorzwart, levert een mooi diep donker blauw op.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.