Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
Wanneer je het Noorderlicht in het echt ziet, dan kom je erachter dat de kleuren helemaal niet zo fel zijn zoals je hebt gezien op foto's. Vaak heeft het licht een meer melkachtige, witte kleur.Als je geluk hebt, dan zie je misschien een vage glinstering van groen, lichtpaars of roze.
Goed om te weten: er is een heel kleine kans dat je het met het blote oog kunt zien, dus neem vooral een camera mee. Dit zijn onze tips: Kies een plek met weinig lichtvervuiling: vermijd dus plekken met veel lampen.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer die middernachtzonperiode duurt. Op de poolcirkel zie je het fenomeen 20 dagen lang, van 12 juni tot 1 juli. Bij de Noordkaap, het noordelijkst bereikbare punt op het Europese vasteland kun je de middernachtzon ervaren van 14 mei tot 29 juli.
Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
De noorderlicht kleuren varieren van groen tot rood en oranje. Zelfs blauw en paars zijn soms te zien. Welke kleur we zien hangt af van de golflengte van de fotonen. Deze is op zijn beurt weer afhankelijk van het atoom waarmee de zonnedeeltjes botsen en de hoeveelheid energie die vrijkomt.
Het noorderlicht is een mysterieus, artistiek en sensationeel natuurverschijnsel. Het is soms goed met het blote oog te zien en soms helemaal niet. Er zijn noorderlichtshows waar ook paarse en roze kleuren te zien zijn en soms zie je voornamelijk felgroen.
Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland. Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld).
Veel mensen beweren toch dat ze het Noorderlicht kunnen horen. Het gaat dan om krakende of suizende geluiden, vaak synchroon met de (golfachtige) bewegingen van het Noorderlicht. Bij een intense show 'hoor' ik het zelf ook wel eens!
Het noorderlicht kan stil staan, maar soms golft het gekleurde licht in bogen door de lucht. Kies een mooie plek voor het zien en fotograferen van het noorderlicht. De beste plek is buiten de stad met weinig omgevingslicht. Het noorderlicht wordt dan niet overstemd door felle (gele) lichten uit de stad.
Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection).
Het magnetisch veld van de aarde, zoals ik hierboven beschreef, is het sterkst in de poolcirkel gebieden. Daarom zie je het noorderlicht alleen in de noordpoolcirkel. Dat jouw kompas altijd naar het noorden wijst komt omdat de kompas reageert op de magnetische krachten uit het noordpoolgebied.
De aurora borealis, oftewel het noorderlicht, intrigeert ons al eeuwenlang. Door de geschiedenis heen hebben mensen in de ongerepte natuur van de wereld in het donker van de nacht vol verwondering omhoog gestaard naar de wervelende stroken groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel.
November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag.Het noorderlicht kan dus door de lange donkere dagen in deze maanden vaker worden waargenomen. Het noorderlicht spot je op een plek rond de poolcirkel waar het in de winter goed donker is, bijvoorbeeld in Lapland. Maar er is ook zonneactiviteit nodig.
Vaststaat dat het noorderlicht niet altijd hoorbaar is en dat de geluiden ervan niet altijd hetzelfde zijn. Mensen die het noorderlicht hoorden, beschrijven dat heel verschillend. Sommigen vonden het lijken op lawaai in de verte.Anderen als gedempte knallen.
Nee, het noorderlicht is met het blote oog in Nederland vrijwel niet te zien. Alleen als je heel veel fantasie hebt en als je van een hele lichtgrijze waas een groene waas weet te maken in je hoofd. Nederland ligt simpelweg te ver weg van de poolcirkel.
"Bewonder het noorderlicht in de (na)zomer van Noorwegen"
In het noorden van Scandinavië bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat er weer sprake is van een ondergaande zon, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Noord-Noorwegen kunt spotten.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
In Nederland is er ook wel een kans om het noorderlicht te zien, maar verder naar het noorden wordt deze kans aanzienlijk groter. De beste plek is onder de 'auroral oval', een donut-achtige vorm die gecentreerd is rond de geomagnetische pool.
Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar.
Dit is één van die reizen die je eens in je leven gemaakt moet hebben. Met de historische Hurtigruten postboot door de ongerepte winterwereld van de Noorse fjorden, de Lofoten en de Noordkaap. Een rondreis die nog meer schittering krijgt als je het magische noorderlicht ziet. € 2.830,- Vanafprijs p.p.