lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn. samenhorigheid: een bondgenootschap of 'wij' gevoel hebben. zelfstandigheid: jezelf blijven, een positieve identiteit en zelfbeeld hebben los van je partner.
Veel voorkomende dromen zijn bijvoorbeeld het nastreven van vrijheid, rust, geestelijke groei of verbondenheid met familie. De dromen van beide partners hoeven niet gelijk te zijn, als je die van de ander maar kent en ondersteunt. Dit is volgens Gottman de basis van een goede relatie.
Samen je leven delen met iemand, gaat om samen groeien en genieten van elkaar. In een gezonde en liefdevolle relatie zit veel empathie, support, waardering en respect. Deze tien signalen vertellen je dat het écht goed zit.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Wanneer is er sprake van een gelijkwaardige relatie? Van een gelijkwaardige relatie is sprake: als de partners de ander niet nodig hebben voor compensatie van hun eigen emotioneel onvervulde behoeften (zoals voor aandacht, bevestiging of tegen de eigen eenzaamheid of tegen de eigen verlatingsangst);
Er zijn wel een aantal goede tekenen: gelijkwaardigheid: jullie zijn evenwaardig, niemand is de baas. veiligheid, vertrouwen en zorg voor elkaar: je kwetst elkaar niet opzettelijk. respect en aanvaarding: in elke relatie zijn er verschillen tussen partner, die je niet altijd kan veranderen.
Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Toewijding. Vrouwen vinden het het allerbelangrijkst dat hun man respect heeft voor wie ze is, en haar daar onvoorwaardelijk in steunt. Vrouwen vinden het 'wij-gevoel' in een relatie essentieel en willen dat mannen dat snappen en ze daarin tegemoet komen.
Waar draait het om in een relatie? In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
Een relatie sterker maken doe je in ieder geval door bewust tijd met elkaar door te brengen. Door lief en positief te zijn, door een keer iets nieuws te proberen. Door de telefoon weg te leggen en elkaar aan te raken. Probeer het eens uit om deze manieren in jullie relatie te integreren.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt. #TIP: Ook in een gezonde relatie kun je je onveilig voelen, als je je niet veilig voelt bij jezelf.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van.
Mannen vonden vrouwen minder aantrekkelijk wanneer ze een andere politieke voorkeur hadden. Maar, ze vonden een vrouw niet per se aantrekkelijker wanneer ze voor dezelfde politieke partij was. Natuurlijk hoef je niet je politieke standpunten aan te passen om te zorgen dat iemand je aantrekkelijk vindt.
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Hier zijn enkele kenmerken die over het algemeen geassocieerd zijn met toxische mensen: Toxische mensen zijn heel veroordelend. Ze zullen ze de dingen die je wel en niet gedaan hebt heel kritisch benaderen. Problemen zijn nooit hun fout, en ze zijn bereid te liegen als het hen uitkomt.