Luieruitslag (luiereczeem of luierdermatitis) herken je aan de rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Dit is de huid die wordt bedekt door de luier. Bij erge luieruitslag zie je soms zelfs open wondjes en is het alsof je baby kapotte billen heeft.
Uw kind merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn. Zoals tussen de tenen ('zwemmerseczeem'), in de oksels of in de liezen ('smetten'). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken.
Zuren zoals in fruit(sappen) als citrusvruchten en kiwi. Kruiden, maar zeker pittig / scherp voedsel. Pinda's en noten in verband met mogelijke allergieën. Producten met veel verzadigde vetten.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Hoe lang duurt luieruitslag? Een milde vorm van uitslag, waarbij er alleen sprake is van rode billetjes, kan al binnen een dag wegtrekken. Zeker als je een goede babybillenzalf gebruikt. Maar ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden.
Dit wordt luieruitslag genoemd. Door de urine en de ontlasting raakt de huid van uw kind geïrriteerd. Daardoor kan het ook kapotte plekjes op de billen krijgen. Luieruitslag kan geen kwaad, maar het kan wel erg pijn doen.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Zowel luieruitslag als schimmel komt tot stand in een vochtige omgeving, zoals natte babybilletjes. Terwijl luieruitslag ontstaat door stoffen uit urine en ontlasting die de babyhuid irriteren, is een schimmelinfectie te wijten aan schimmels die van nature aanwezig zijn op de huid.
Hoeveel Sudocrem moet ik aanbrengen? In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat.
Wat tips en advies op een rij:
Vooral een poepluier moet zo snel mogelijk van de billetjes af. Maak de billetjes bij elke verschoning schoon met lauw water, gebruik geen zeep. Vermijd het gebruik van billendoekjes met onnodige toevoegingen zoals parfum en zeep. Zorg voor neutrale billendoekjes.
Verzorging van de babybillen
Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke luierverschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan.
Heeft je kind vaak luieruitslag omdat het een gevoelige huid heeft, dan zijn bij het gebruik van wasbare luiers de wol/zijde inlegvellen erg prettig.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Gebruik wasbare billendoekjes in plaats van wegwerpdoekjes. Die laatste bevatten vaak oliën of andere toevoegingen die de huid langer week kunnen houden. Een stoffen doekje of washandje dat je vochtig maakt met water is gezonder voor de huid.
Opgroeiende baby (3 - 6 maanden)
Als luiers te krap zijn, worden urine en ontlasting namelijk tegen de tere babyhuid aan gedrukt. Het gevolg kan je al raden: vervelende luieruitslag.
Zinkzalf helpt de huid herstellen en zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Onmisbaar bij het voorkomen én behandelen van luieruitslag dus. Zwitsal zinkzalf is bovendien vrij van parfum. Om je baby's rode billen te verkoelen, kun je na het verschonen talkpoeder gebruiken.
Luiereczeem staat ook bekend als luieruitslag. Luiereczeem is niet besmettelijk.
Tips om luieruitslag te voorkomen
Gebruik zo min mogelijk producten bij het verschonen. Je hoeft de billen niet elke keer met een vochtig babydoekje schoon te maken, en dus ook niet met een laag luiercrème in te smeren. Gebruik bij de verschoning het liefst alleen lauw water. Dep de billen daarna voorzichtig droog.
Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft. Wanneer die in contact komt met de tere huid van je kleintje, kan het rode billetjes krijgen.