Een beerput heeft slechts één compartiment en géén uitlaat. In een beerput komen louter afvoeren van toiletten uit (zwart water). Een septische put bestaat uit minimaal twee compartimenten. Er komt zowel zwart als grijs (huishoudelijk) afvalwater in terecht.
Het belangrijkste verschil:
Het belangrijkste verschil is dat in de beerput louter 'zwart' water wordt opgevangen: water uit het toilet dus. De beerput was vroeger namelijk 'gewoon' een toilet. In de septische put wordt 'grijs water' én 'zwart water' opgevangen: huishoudelijk afvalwater én water van het toilet.
Een beerput is een gemetselde put waarin het afval en spoelwater uit het toilet terechtkomt. Deze bevindt zich, volledig afgesloten, onder de grond en is afgesloten door een deksel. Er is geen afvoer voorzien die naar een riolering leidt; het gaat in feite al om een zeer oud fenomeen.
Wanneer u naast een eventuele regenput geen andere put met deksel vindt aan de voor- of achterkant van uw woning, heeft u hoogstwaarschijnlijk een septische put. Die ligt meestal iets beter verborgen dan een beerput. Een septische put is rechtstreeks aangesloten op de riolering en moet dus minder vaak geleegd worden.
Een beerput zit meestal onder de grond en wordt afgesloten met een deksel, om geurhinder te voorkomen. Daarbovenop beschikt een beerput ook over bacteriën die het afvalwater op een natuurlijke wijze afbreken.
Bij een volle beerput zuigt het toilet geen lucht meer aan.Tijdens het doorspoelen zoekt uw toilet dan naar andere lucht, waardoor u een klokkend of borrelend geluid zal opmerken in de wc zelf. Bel dan als de bliksem een ruimdienst om uw volle beerput te ledigen voordat het te laat is en uw putdeksel overloopt.
Als er geen septische put moet komen, vloeit al het huishoudelijk afvalwater naar een sifon- of verzamelput en vandaar naar de riolering. Deze put komt op de rooilijn, op de scheiding van de woningriolering en die van de straat.
Een overvolle septische put of beerput kan leiden tot verstoppingen. Om dit te vermijden laat u best om de 2 jaar uw beerput leegmaken en om de 3 à 4 jaar uw septische put leegmaken, afhankelijk van de gebruiksfrequentie natuurlijk.
Soms liggen beerputten deels onder woningen of bedrijfspanden. Dat kunnen behoorlijke grote putten zijn, van wel 10 meter lang, 5 meter breed en 2 meter diep.
De kostprijs van een septische put is vooral afhankelijk van het volume en gekozen materiaal. Zo zal een betonnen septische put goedkoper zijn dan een septische put in kunststof. Voor een betonnen septische put van 1.500 l betaal je gemiddeld €200.De prijs van een kunststof variant kan al snel oplopen tot een €350.
Hoe herkent u een volle put? Uw beerput of septische put is vol als het slib op de bodem halverwege de put komt en/of als de drijvende laag 15 centimeter of dikker is. Misschien is het voor u moeilijk te zien of uw put vol is. In dat geval laat u de ruimingsdienst voor uw regio dit controleren.
De beerput is een eenvoudige put waarin ontlasting en urine en eventueel spoelwater worden opgevangen, zonder verdere behandeling. Als de put niet waterdicht is, lekt de waterige fractie deels de bodem in. Een deel van het organische materiaal wordt biologisch afgebroken.
Een beerput is een ondergrondse, gemetselde put die het afvalwater van uw toilet opvangt. Een beerput is niet aangesloten op het riool en moet periodiek geleegd worden. Zo'n systeem werd vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig zijn bijna alle woningen en panden aangesloten op het centrale rioleringsstelsel.
De term beerput is afkomstig uit het Middelnederlandse bere (drek, slijk), later beer (menselijke uitwerpselen); bron Etymologiebank.
Een verliesput is een put waarin regenwater wordt verzameld als er geen aansluiting op de riolering bestaat. Andere namen voor 'verliesput' zijn 'bezinkput', 'verzinkput' of 'decantatieput'. Is een septische put nog verbonden aan een verliesput, dan komt er in de put ook afvalwater.
(Schoonmaak)middelen die de werking van de septic tank verstoren: • bleekmiddelen; • ontstoppingsmiddelen; • sterk zure ontkalkingsmiddelen, let op het etiket (op basis van fosforzuur, zoutzuur, zwavelzuur, e.d.); • basische middelen zoals b.v soda.
Om ongemakken te voorkomen, vermijd je best dat je septische put helemaal vol raakt. Voor een optimaal gebruik maak je je septische put gemiddeld om de 3 à 5 jaar leeg.
Een septische put (beerput) was steeds verplicht voor woningen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Sinds 1 januari 2016 geldt dit nu ook voor nieuwbouwwoningen die wel worden aangesloten op de openbare riolering.
Tips voor een goede werking van een septische put
Vermijd overmatig gebruik van reinigingsproducten en geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare middelen. Vermijd het lozen van zepen en azijn in de afvoer. Doorspoelen van moeilijk afbreekbare producten zoals vochtige doekjes, tampons, … is af te raden.
Bij hevig regenweer ontstaat er grotere druk in de leiding wat zorgt voor die vervelende geur. Na verloop van tijd stapelt de inhoud zich op en staat het water en de inhoud terug in de afvoerputten en het toilet. Bij lekkage gaat het meestal om haarscheurtjes, minuscule scheurtjes langswaar water lekt.
De wet voorziet dat u als verhuurder moet instaan voor het ledigen van de septische put, tenzij u dit expliciet anders regelt in het huurcontract.
In Nederland ligt circa 126.000 kilometer riolering. Vrijwel 100% van de bevolking is hierop aangesloten. Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap.
Ja!Een septische put kan inderdaad zijn limieten bereiken.
Probeer ook de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Grote hoeveelheden verstoren de werking van uw septische put. Voor een optimaal afbrekingsproces raden we ook aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken.