Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Oorzaken en symptomen basaalcelcarcinoom
Het begint vaak als een glad, glazig knobbeltje waar soms kleine bloedvaatjes in te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na verloop van tijd kan dit knobbeltje open gaan en bloeden waarna zich een zweertje vormt.
Wat zijn de vooruitzichten? Basaalcelcarcinomen zaaien niet uit en bijna niemand zal aan deze vorm van huidkanker overlijden. Toch is het belangrijk om u te laten behandelen, omdat deze gezwellen niet vanzelf genezen en langzaam groter worden.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
De vooruitzichten bij basaalcelcarcinoom zijn goed. Bijna alle mensen met een basaalcelcarcinoom zijn 5 jaar na de diagnose nog in leven. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Ook kan de arts het plekje vaak goed weghalen.
Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom.
Het basaalcelcarcinoom groeit meestal zeer traag. Het zaait vrijwel nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.
Deze huidlaag heet de opperhuid. Als basaalcellen ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo'n tumor heet basaalcelcarcinoom. Basaalcelcarcinoom kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het vaakst voor op plekken die veel in de zon komen.
Het is wel belangrijk om basaalcelcarcinomen te behandelen, omdat deze tumoren niet vanzelf genezen en langzaam groter worden. In ongeveer 4-10% van de gevallen komt de tumor na de eerste behandeling op dezelfde plek op de huid weer terug.
De term 'in situ' is Latijn voor 'op zijn plek'. De afwijkende cellen zitten op een bepaalde plaats en hebben het omliggende weefsel nog niet aangetast. Ze kunnen ook nog niet doorgroeien in de omgeving of uitzaaien. Een carcinoom in situ wordt daarom anders behandeld dan een kwaadaardige tumor.
Net als andere 'maligne tumoren' (kankergezwellen) worden carcinomen veroorzaakt door ongecontroleerde, lichaamsvijandige celdeling en manifesteren ze zich concreet door infiltratieve groei (doordringen van het gezwel in omliggend weefsel), vorming van bloedvaten in het gezwel, de aanwezigheid van mitosefiguren in een ...
Een basaalcelcarcinoom dat oppervlakkig groeit, dus bovenin de huid, behandelen we soms met een crème. U gebruikt dan een aantal weken imiquimod of 5-fluorouracilcrème. In 5-fluorouracilcrème zitten cytostatica. Dat zijn anti-kankermedicijnen die de kankercellen doden en de groei ervan remmen.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Vooruitzichten bij basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Ook kan de arts het plekje vaak goed weghalen. Daarom genezen bijna alle mensen met een basaalcelcarcinoom weer.
Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet.
De plastisch chirurg zal het basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderen (excisie). Hierbij houdt hij rekening met het cosmetische resultaat. Als het niet mogelijk is om het onder plaatselijke verdoving te verwijderen, gebeurt dit onder narcose.
Over het algemeen zijn er geen klachten van jeuk of pijn, wel kan het plekje bloeden na geringe beschadiging. Een basaalcelcarcinoom ontstaat vooral op huid die veel aan zonlicht is blootgesteld, zoals in het gezicht.
Een melanoom (kwaadaardige moedervlek) is een tumor die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Meestal groeit het snel en ziet het eruit als een makkelijk bloedende, bruinzwarte moedervlek. Soms is deze pijnlijk, jeukt of gaat zweren.
Voorstadium van huidkanker
Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker. Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.
De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom.
Hoe vaak komt basaalcelcarcinoom voor? Basaalcelcarcinoom komt vaak voor. In 2017 kregen ongeveer 48.000 mensen de diagnose basaalcelcarcinoom.
De kans dat de huidkanker terugkomt op dezelfde plek hangt af van welk soort basaalcelcarcinoom je hebt. Maar ook van hoe groot de plek is en waar op je lichaam het zit. En het hangt af van welke behandeling je hebt gekregen. Je krijgt dan opnieuw een behandeling.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.