De Wilde akelei, ook wel Aquilegia vulgaris, is een inheems bosplantje van zo'n 40cm hoog. Sierlijk, vol groen blad met paarse bloempjes die daar in mei en juni bovenuit steken. Is een vaste plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait. Blijft niet groen in de winter, weerstaat gemakkelijk strenge vorst.
De akelei (Aquilegia) is een verrassende vaste plant met aantrekkelijke bloemen. Hoewel de plant eigenlijk maar een paar jaar meegaat, noemen we het toch vaste plant. Dat komt omdat de akelei zich uitzaait en op een andere plek weer terugkomt. Soms zelfs in een andere kleur.
Ze smaken zoet en zijn, mits in kleine hoeveelheden, veilig te eten. De zaden en wortels van de plant zijn zeer giftig en bevatten cardiogene stoffen, die ernstige gastro-enteritis en hartkloppingen veroorzaken als ze gegeten worden.
De akelei aanplanten of zaaien kan het best gebeuren in het late najaar en het vroege voorjaar. De plant bloeit het mooist op een plek in volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Hij verkiest een goed doorlatende bodem en is een makkelijke plant die ook zichzelf uitzaait.
Als de plant is uitgebloeid, maakt hij heel decoratieve zaaddozen aan.Deze kun je, als ze een beetje rijp zijn, afknippen en verder drogen.
Het is een vaste plant die je dus elk jaar weer ziet bloeien (ongeveer 3 á 4 jaar lang). Vanaf eind april bloeit de akelei. Akelei zaait zichzelf ook makkelijk uit.
Wie niet van een verwilderde tuin houdt, kan de hele plant aan het eind van het seizoen tot aan de grond afknippen. Er vormt zich het volgende voorjaar vanonder de grond een nieuwe bladrozet, waarna het feest opnieuw begint. Akelei leent zich uitstekend om te vermeerderen via (uit)zaaien.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.60 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr.
In tegenstelling tot andere vaste planten hebben akeleien een hekel aan verplanten. In de regel herstellen ze zich niet meer na zo'n ingreep. Daarom kunt u het best de heel jonge zaailingen meteen op de juiste plaats zetten.
Colorado blauwe akelei zal de bloei verminderen wanneer de temperatuur stijgt in warme en vochtige gebieden in de zomer en vaak verdorren en afsterven in de eerste zomer.
De plant is bijvoorbeeld te combineren met Bosrank, Bosandoorn, Bosaardbei, Betonie, Blauwe knoop, Bosroos, Veldsalie, Ruig klokje, Knikkend nagelkruid, Donkere ooievaarsbek, Gevlekt longkruid en Wilde kamperfoelie.
Onderstaand een overzicht van veel voorkomende buitenplanten die giftig kunnen zijn voor katten, het plantensap in de stengel, de wortels en vruchten zijn meestal het gevaarlijkst: afrikaantje. akelei. amaryllis.
Normaal gezien hoef je je echter geen zorgen te maken omdat akelei slechts licht giftig is in vergelijking met andere giftige planten. Honden en katten houd je beter uit de buurt van de plant omwille van de bittere smaak.
Wilde Akelei is een vaste plant die van nature groeit in de schaduw van bomen en struiken. De paarse bloemen bloeien van mei t/m juni en steken op hoge steeltjes boven het blad uit.
Voor welke doeleinden kan ik de Akelei gebruiken? De stelen van de bloem worden zo'n 60 centimeter hoog.Hierdoor is deze ook prima te gebruiken als snijbloem. Natuurlijk kun je deze dan ook overal in de border of in bloembakken zaaien.
Semiaquilegia ecalcarata lijkt wel wat op een akelei maar is qua blad en bloem wat kleiner. Plant dit plantje op een beschutte humeuze plek, en mijd de felle middagzon.
Akelei (Aquilegia) is een geslacht van kruidachtige, winterharde, vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Er zijn ongeveer 120 soorten. De soorten hebben drielobbige bladeren en opvallende bloemen in diverse kleuren. De meeste soorten bloeien grofweg van half april tot half juli.
De geadviseerde plantafstand is 33 cm (plantdichtheid 7-9 stuks per m2.)
Voorbeelden van soorten die goed tegen droogte kunnen zijn de akelei, scabiosa, rode spoorbloem en fijnstraal.
Wilde akelei is een giftig, overblijvend kruid.
In een natuurlijke border op een zonnig plekje staat akelei prachtig! De plant zaait zichzelf uit en er ontstaan daarbij vaak allerlei kleurvarianten. De plant is tweejarig. Dat betekent dat er in het eerste jaar blaadjes worden gevormd en dat de plant in het tweede jaar bloeit en zaad vormt.
Met grote blauwe bloemen groeit wilde akelei in zon en halfschaduw. Van oorsprong een soort van Zuid-Limburg en het oosten van Gelderland. Door haar populariteit en als klassieke soort voor de boerentuin staat ze inmiddels door heel Nederland.
Vanaf begin maart binnen zaaien in trays gevuld met vochtig gemaakte goede zaaigrond of potgrond. Zaai dun en oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig in de grond. Bedek de zaden niet met zaaigrond, maar gebruik een zeer dun laagje vermiculiet om de zaden te bedekken. Zet de trays weg op een temperatuur van 15-21°C.
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver.