Gorgelen en spoelen met zout water (is wel pijnlijk). Middelen speciaal tegen aften. Aanstippen met een pijnstillende vloeistof, zoals lidocaïne. De pijn kan enigszins worden tegengegaan door paracetamol (bij heftige pijnen) en voor kinderen ook met een waterijsje.
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Gebitsproblemen of een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo'n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.
Vele bacteriën en virussen zijn in verband gebracht met het ontstaan van aften. Harde bewijzen zijn echter nog niet geleverd dat aften een infectieziekte is. Vooralsnog worden aften als niet-besmettelijk beschouwd, tenzij de bekende koortslipvirus de blaasjes en zweertjes hebben veroorzaakt.
Een mondgel met lidocaïne of natriumhyaluronaat kan direct op de aft worden aangebracht om de aft te beschermen en de pijn snel te verlichten. Het beste is om de aften-gel na de maaltijd aan te brengen en daarna een half uurtje niet te eten of drinken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.
Een lage lichamelijke weerstand, virussen en bacteriën, vermoeidheid, stress en allergieën kunnen een rol spelen. Een oppervlakkige beschadiging door op de wang te bijten, een harde broodkorst of te warm eten is soms voldoende.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Kruidvat Mondgel bij Aften moet worden aangebracht volgens de gebruiksaanwijzing. Raadpleeg bij twijfel je arts. Het medisch hulpmiddel Kruidvat Mondgel bij Aften mag slechts worden gebruikt tot de symptomen zijn verdwenen en gedurende maximaal 14 dagen.
Spoel dan een paar keer per dag met sterke (afgekoelde) kamillethee. Doet dit niet wat je hoopt? Dan kun je ook het spoelen met zoutwater (een theelepel zout in lauw water) proberen. Het zoutwater kan er zelfs voor zorgen dat aften sneller genezen!
Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond. Aften kunnen steeds terugkomen.
Gebruik bij aften producten om de zenuwprikkels te verminderen en het mondslijmvlies te kalmeren. Ga met (aanhoudende) klachten naar je huisarts of tandarts. Reinig tot slot je tong met een tongreiniger, ook wel tongschraper genoemd. Hiermee verwijder je effectief bacteriën van je tong.
Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water. Spoel hier minimaal 4 x per dag mee en indien nodig vaker, gedurende 1 minuut.
Een tongontsteking kan veroorzaakt worden door een wondje, een schimmel- of virusinfectie, bloedarmoede, roken of een allergische reactie. Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Zorg dat je je mond goed schoonhoudt als je tong ontstoken is.
Wat zijn aften? Aften zijn kleine letsels van het mondslijmvlies van 3 tot 10 millimeter groot. Je herkent ze aan hun grijswitte kleur en rode rand. Ze kunnen overal in je mond opduiken: denk maar aan aften op je lip, aan de binnenkant van je wangen, op of onder de tong, op het tandvlees of gehemelte …
Pyralvex Mondvloeistof 10 ML | Etos.
Een tandarts kan helpen om aften te voorkomen of om klachten te verminderen. De huisarts zal in veel gevallen een mondspoelmiddel voorschrijven of doorverwijzen naar de tandarts.
Aanraken van de aften is pijnlijk. Meestal zitten ze op het slijmvlies van de wang of op het slijmvlies in de ruimte tussen de tanden en de wang, op de (binnenzijde van) lippen of onder de tong.
Pyralvex is een aanstipvloeistof voor toepassing op de slijmvliezen van de mondholte (oromucosaal gebruik). Met Pyralvex behandelt u kleine ontstekingen in de mond, zoals aften. Het is een natuurlijk geneesmiddel met onder andere rabarberextract. De ontstoken plaatsen 3 tot 4 keer per dag met het penseeltje aanstippen.
Omdat veel reguliere tandpasta en mondwater SLS (sodium lauryl sulfaat) bevat, dat de vorming van aften lijkt te stimuleren, kun je die producten beter niet gebruiken als je regelmatig last hebt van aften.