Mannetjes worden 170 tot 220 cm lang en 150 tot 200 kg zwaar. Vrouwtjes zijn kleiner, tussen de 100 en 150 kg. Bruine beren hebben een klein staartje van 6 tot 21 centimeter en kleine, ronde oren. Over het algemeen hebben bruine beren een bruine vacht, maar het kan variëren, van lichtgelig grijs tot zwart.
De vacht van een bruine beer is, zoals de naam al zegt, meestal bruin van kleur. Toch kan de vacht ook blond of zelfs zwartbruin zijn. Bij sommige beren blijft de lichte 'nekband' die ze als jonge beer hadden nog jaren zichtbaar!
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Blijf vooral kalm en sta ter plaatse stil
Het is mogelijk dat de beer je gewoon met rust laat. Beren willen eigenlijk niet aanvallen maar willen zien of je een bedreiging vormt. Blijf ter plaatse staan en verroer je niet. In geen geval mag je omdraaien en het op een lopen zetten.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
Ergens in januari, midden in de winter, worden er één tot vier jongen geboren, waarbij de berin nauwelijks uit haar winterslaap ontwaakt. Beren zijn de enige zoogdieren in het hele dierenrijk die tijdens de winterslaap hun jongen ter wereld brengen.
Bruine beren hebben geen dierlijke vijanden. Bosbranden kunnen hun leefgebied slechts verwoesten, waardoor ze op de vlucht slaan. Daarnaast vormt de mens een grote bedreiging voor de bruine beer.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
De vacht van een beer kan verschillende kleuren hebben vaak komt dat door de verschillende leefgebieden. Je hebt bruine beren met een blonde vacht dat is heel zeldzaam. Je hebt ook vaak aan kustgebieden beren mete een rosse vachtkleur.
Mannetjes worden 170 tot 220 cm lang en 150 tot 200 kg zwaar. Vrouwtjes zijn kleiner, tussen de 100 en 150 kg. Bruine beren hebben een klein staartje van 6 tot 21 centimeter en kleine, ronde oren. Over het algemeen hebben bruine beren een bruine vacht, maar het kan variëren, van lichtgelig grijs tot zwart.
Afhankelijk van de soort overwinteren beren meestal ongeveer vier of vijf maanden per jaar, hoewel sommige beren wel tot acht maanden 'slapen'. Maar beren houden sowieso geen ononderbroken winterslaap. Ze slapen wel het grootste deel van de winter, maar ze worden geregeld even wakker om te eten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Van beren wordt onterecht wel gedacht dat ze een winterslaap houden. Het gaat hierbij om een winterrust; de hartslag vertraagt weliswaar, maar de lichaamstemperatuur blijft vrij constant. Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op.
Beren gevaarlijk: doe dit als je ze tegenkomt
Blijf kalm en bereid je voor door je bear spray te pakken. Wanneer je in een groep bent, blijf dan bij elkaar, want dan lijk je groter en meer intimiderend.