Kenmerkend voor baby acne zijn witte mee-eters, die ontstaan wanneer de minuscule openingen van de haarzakjes in de huid (poriën) verstopt raken door talgpropjes. Deze witte mee-eters worden ook wel gesloten comedonen genoemd. Geïnfecteerde mee-eters zien eruit als kleine, duidelijk begrensde, rode bultjes.
Acne bij baby's is te herkennen aan puistjes, pukkeltjes en mee-eters. Ze zijn wisselend aanwezig: de acne komt en gaat, over een langere tijd. De puistjes, pukkeltjes en mee-eters komen voornamelijk voor in het gezicht van de baby, met name op de wangen. In sommige gevallen ook op de schouders en romp.
Meestal verdwijnen de pukkeltjes binnen een week vanzelf.Heel soms houdt ENT weken aan. Hoe lang het ook duurt, de bultjes zijn onschuldig en gaan vanzelf weer weg.
Helaas kun je zelf niets doen aan ENT of acne neonatorum. Het is belangrijk om niet te peuteren aan de plekjes of de puistjes uit te knijpen omdat er anders littekens kunnen ontstaan. Er zijn verder geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. In de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.
Hoe ontstaat acne neonatorum (baby acne) ? De oorzaak van baby acne is nog niet bekend. Factoren kunnen zijn de aanwezigheid van mannelijke hormonen (van de moeder) in het bloed of een tijdelijke groeistoornis van de talgklieren in de huid. Baby acne heeft niets te maken met voeding.
Het manifesteert zich als kleine rode of witte puistjes en gesloten comedonen die nauwelijks zichtbaar zijn. Ze komen vooral voor op de wangen, maar ook op het voorhoofd en de kin (ze zijn zeldzamer op de schouders, rug en borst). Hoewel ouders er misschien van schrikken, is acne bij kinderen niet pijnlijk of jeukerig.
Baby acne ziet eruit als kleine, rode of witte bultjes (ook bekend als milia) of puisten die op de wangen, neus, oogleden, kin en/of voorhoofd van je baby verschijnen. Soms kan acne ook voorkomen op de schedel van je baby of in hun nekje of bovenlichaampje.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Heb je een baby? Gebruik dan een Vette Crème direct na het badderen voor het hele lichaam. Is je kind wat ouder, dan kun je de vette crème op het gezicht en de wangen gebruiken en op droge plekjes. Breng de creme bij voorkeur aan op een huid die nog een beetje vochtig is.
Baby-acne, ook wel acne neonatorum, is een vorm van acne die bij de geboorte aanwezig is of kort daarna ontstaat. Het wordt vooral gezien bij baby's van 0 tot 8 maanden en ontstaat meestal binnen twee tot vier weken na de geboorte. Baby-acne komt voor bij 20% van de pasgeborenen en vaker bij jongetjes dan bij meisjes.
Je kan niets specifiek doen om baby-acne te behandelen. Deze puistjes verdwijnen in de meeste gevallen geleidelijk na een paar weken. Wat kan helpen is om het gezicht van je baby te reinigen met een zachte lotion of reinigingswater. Vergeet niet om het gezicht van je baby droog te deppen in plaats van te wrijven.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
De blaasjes gaan gemakkelijk kapot en het openbarsten kan erg jeuken. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen. Is de warmte uitslag na een paar dagen nog niet weg of heeft je kleine pijn, ga dan naar de huisarts.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage blijft de aandoening langer bestaan.
Melkkorstjes zijn vette, geelachtige huidschilfers die vooral zichtbaar zijn op het hoofdje van jouw baby. Soms kan je ze ook op het voorhoofd of in de wenkbrauwen terugvinden. Ze ontstaan meestal door een overmatige talgproductie, die dode cellen aan het oppervlak van de huid vasthoudt tot ze korstjes vormen.
Baby acne ontstaat door de hormonen die jij hebt meegegeven in de baarmoeder. Ze kunnen geen kwaad en gaan binnen een paar weken vanzelf weg. Probeer er in die tijd niet aan te zitten. Zo kan je voorkomen dat er littekens ontstaan.
De crème is daarnaast ideaal voor gebruik op het gezichtje of de rest van het lichaam. Naast een verzorgende werking heeft de Zwitsal Zachte Crème de geur van het vertrouwde merk Zwitsal. Ook voor mama's heerlijk dus om te gebruiken bij schrale of droge plekjes.
Naast intensieve verzorging, beschermt een zalf dus ook de huid van je baby tegen invloeden van buitenaf. Ideaal voor droge wangetjes, lipjes, elleboogjes, knietjes, voetjes, knokkeltjes en vingertjes.
Hoe reinig je het gezichtje van je baby? Het gezichtje van je baby moet na elke voeding opgefrist worden. Gebruik hiervoor een vochtig zacht washandje of kompres en veeg het voorzichtig over het hele gezicht. Dep vervolgens droog met een handdoek.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Waarom kan je baby beter niet in bad na een voeding
Wacht dan minstens een half uur met het badderen. Er is dan namelijk een grote kans dat je baby voeding teruggeeft. Je kunt je baby beter niet badderen als je baby erg geel ziet, erg suf is of kreunende geluidjes maakt.
Doe je baby niet te lang in bad om uitdroging van de huid te voorkomen. 5-10 Minuten is lang genoeg. Gebruik zo min mogelijk zeep of douchegel. Kies je wel voor een product in het badwater van je baby, ga dan voor een milde 100% natuurlijke variant.
Een ooievaarsbeet is een huidaandoening waarmee ongeveer eenderde van de baby's wordt geboren. De vlek ontstaat door bloedvaten onder de huid die op sommige plekken wijder zijn. Hierdoor kan er meer bloed stromen door de vaten en wordt de huid op de plek roder. Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf na een tijd.
Kam de haartjes elke dag grondig met een zachte borstel. Was de haren niet te vaak om irritatie te vermijden: het volstaat om het hoofdje elke dag met water af te spoelen en slechts om de 2 tot 3 dagen een shampoo te gebruiken.
Babyacne is onschuldig en niet besmettelijk. Meestal ontstaan de pukkeltjes bij je baby binnen twee tot vier weken na de geboorte.