Er is sprake van een ketamineverslaving wanneer:
Je denkt voortdurend aan het volgende moment om te gebruiken. Je hebt een steeds hogere dosis nodig voor hetzelfde effect. Als je een tijd niet gebruikt heb je last van paniek- en angstaanvallen en waanbeelden. Je gebruikt alleen.
In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. Bij hogere dosissen komen de dissociatieve effecten meer naar voren. Er kunnen hallucinaties zijn en een ander gevoel van tijd en ruimte. Het vraagt daarbij ook moeite om te bewegen.
Slaapproblemen. Vaak beginnen jongeren met ketamine nadat ze al een ander (opwekkend) middel zijn gaan gebruiken, zoals xtc of cocaïne. Daardoor slapen ze niet of slecht. Ze beginnen dan met ketamine om tot rust te komen na het stappen.
Bij een zeer heftige ketamine-ervaring spreekt men van een k hole. Je lichaam en geest worden als het ware van elkaar gescheiden en je hebt het gevoel dat je naar een licht zweeft. Bovendien kun je je niet bewegen. Door de verlamming en dissociatieve hallucinaties kan een k hole lijken op een bijna-doodervaring.
Hoe lang ketamine aantoonbaar is in urine is afhankelijk van de hoeveelheid gebruik. Bij sporadisch gebruik is ketamine tot 48 uur na inname nog aantoonbaar in urine. Bij heviger gebruik van ketamine gedurende een langere periode, kan het tot wel 2 tot 4 weken aantoonbaar zijn in urine.
Lichte doseringen (15-30 mg) hebben een opwekkend effect. Een hogere dosering geeft een intensere trip en de kans op een K-hole. Vanaf 50 mg is het aan te raden om te gaan liggen, omdat je kunt vallen.
Cocaïne is een stimulerend middel dat inwerkt op het centrale en perifere zenuwstelsel en de hartslag en de bloeddruk verhoogt. Ketamine is een dissociatief hallucinogeen middel dat vooral effect heeft op de hersenen, met name een neurotransmitter met de naam glutamaat.
Nasleep. Het kan zijn dat je, vlak nadat de ketamine is uitgewerkt je moeite hebt met in slaap komen. Over het algemeen ervaren gebruikers niet echt een kater, de dag na gebruik. Wel kan je iets minder energie hebben dan normaal, omdat je minder hebt geslapen.
Gebruikers voelen zich euforisch, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen de neiging op veel te praten. Het effect is enigszins vergelijkbaar met dat van MDMA (XTC), maar het effect dat je je betrokken voelt met anderen is minder.
Een verantwoorde dosis ketamine is: Bij snuiven: 15–150 mg. Bij spuiten in je spieren: 50–125 mg. Bij slikken: 75–500 mg.
Is ketamine verslavend? Verslaafd aan ketamine raken is heel goed mogelijk want het heeft een verslavende werking. Het is geen lichamelijke verslaving, maar een geestelijke verslaving. De droomachtige roes wordt lekker gevonden en die wil je weer beleven.
Ketaminepoeder ziet er ongeveer uit als snuifcoke. Ketamine heeft echter een wat meer kristalachtige structuur. Het verdooft ook op de tong en smaakt bitter. Het komt wel eens voor dat gebruikers zich vergissen en denken dat ze coke snuiven.
Een overdosering ketamine kan overlijden of coma tot gevolg hebben. Het verschil tussen een 'recreatieve' dosis en een toxische dosis is echter groot. Fatale overdoseringen waarbij alleen ketamine is gebruikt komen zelden voor, maar er zijn wel gevallen bekend.
K-cramps gaan vaak samen met bloed in de ontlasting. Bij deze klachten kan iemand het beste meteen stoppen met ketaminegebruik. Dan verdwijnen de krampen meestal.
Hoe lang het duurt om te ontnuchteren van drugs, wisselt per middel. Zo duurt het ongeveer twee uur om nuchter te worden van keta en ongeveer een uur om te ontnuchteren van cocaïne. De kater kan echter wel enkele dagen aanhouden. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Hoe ziet het eruit? De drug ketamine komt, net als cocaïne, vooral voor in een kristalachtige witte poeder. Alleen bij ketamine is de poeder wat schilferig. Daarnaast komt het in pilvorm voor en soms ook in de vorm van een vloeistof.
Psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine, zijn bezig aan een opmars als medicijnen tegen een posttraumatische stressstoornis of depressie. Zo worden de eerste mensen met een depressie al behandeld met een ketamine-neusspray.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Als je moet overgeven en bewusteloos raakt, kun je stikken. Het is niet aan te raden om te blowen voor, tijdens of nadat je ketamine hebt genomen omdat de reactie onvoorspelbaar is. Het kan voor een slechte trip zorgen. Een joint roken nadat de ketamine is uitgewerkt, kan het tripeffect terughalen.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
De dosis die ketaminegebruikers nemen varieert enorm: van 15 tot 150 mg ketamine. Hoe hoog de dosis is, waarbij je het gewenste effect bereikt, hangt af van verschillende dingen: Wat voor soort trip je wilt. Een hogere dosering geeft een intensere trip en de kans op een K-hole.
Gebruikelijk voor volwassenen is dat men lijntjes maakt van ieder ongeveer 0,05 ofwel 1/20e gram. Hoeveel lijntjes iemand snuift is afhankelijk van zijn ervaring. Iemand die voor de eerste keer gebruikt zal met een paar halve lijntjes beginnen. Cocaïne werkt ongeveer 30-60 minuten.
Druggebruik kan sporen nalaten in de urine. Via de huisarts (die een urinestaal doorstuurt naar een medisch lab) of thuis (met een testje van de apotheker) kan een urinetest uitgevoerd worden.