Je bent wettelijk verplicht het paard vast te zetten tijdens de rit. Gebruik hiervoor bij voorkeur nylon banden of een halstertouw met een panieksluiting. Het paard gebruikt tijdens de reis zijn hals om te balanceren, dus zet hem niet te kort vast.
Bij een poetsbeurt, in de trailer, tijdens een buitenrit of als de hoefsmid aan het werk is: je pony moet regelmatig met een halstertouw vastgebonden staan. Dit kun je het beste zo snel mogelijk aanleren bij een veulen. Naarmate een pony ouder is, wordt hij steeds sterker.
Doe het touwhalster om de neus van je pony en haal de uiteindes van het touw over de nek. Nu kun je de uiteindes door de lus halen en hier een knoop in leggen. Dit is de sluiting van je halster en dit maak je elke keer vast en los als je het touwhalster bij je pony om en af doet.
Leg eerst het halstertouw rond de hals, daarna schuif je het halster rond het hoofd, haal een voor een de oren erdoor en maak de sluiting vast. Vasthouden en begeleiden Als je een paard vasthoudt, sta je aan de linkerkant van het paard. Met de rechter hand houd je het halstertouw vast.
Aan welke kant ga je welk paard zetten? Reis je met 1 paard, dan zet je die het beste aan de linkerkant van de trailer. Reden hiervoor is dat de weg altijd iets 'bol' is. Als je aan de rechterkant van de weg rijdt, dan loopt de weg dus iets af naar rechts.
Zorg dat de trailer groot genoeg is voor je paard. Grote paarden hebben meer ruimte nodig om tijdens de reis hun evenwicht te bewaren, met name in de bochten. Tot een schofthoogte van 1.70m kan een paard in een gewone trailer. Wanneer je paard groter is dan 1.70 m vervoer het dan in een grotere trailer.
Daarnaast zijn er ook nog andere dekens die ideaal zijn voor op de trailer of paardenvrachtwagen, zoals de Le Mieux Carbon Cooler of de Bucas Shamrock Power. Dit zijn fijne dekens voor wanneer jouw paard snel zweet of net klaar is met rijden.
Kortom; Je paard leert wat het goede antwoord is door de druk van je hulp weg te halen bij een goede reactie op die hulp. Hoe preciezer en directer dit wordt toegepast, hoe sneller je paard leert om op hele kleine hulpen te gaan reageren.
Veel erkende fokkers leren hun veulens het 'Veulen ABC'. Dit is als het ware een korte basisopleiding voor veulens, waarin ze leren om een halster te dragen, aan de hand mee te lopen, vast te staan, gepoetst te worden en om de voetjes op te tillen.
Gewenning aan aanraking is het begin van alles.
Leg gewoon je hand op het veulen en neem ze pas weg als het veulen rustig blijft staan, niet als het begint rond te trippelen. Dan ga je langzaam je hand op andere plaatsen leggen. Probeer tot hoever je veulen jouw aanraking accepteert. Uiteindelijk kom je bij het hoofd.
Bij het kopen van een paardentrailer 2 paards kunt u kiezen uit totaalgewichten tussen 2000 en 2700 kg.
Voor 2- en zeker 3-paards trailers is eigenlijk een auto met 4wd ideaal, met een trekgewicht van minimaal 2000kg voor een 2 paards trailer. Grotere stations en MPV's mogen dit soms ook trekken, echter ook dan zult u in onverhard terrein al snel uw grens bereiken.
Ook met een B-rijbewijs is het toegestaan om met een paardentrailer te rijden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. De toegestane maximum massa van de auto en de trailer mag niet meer bedragen dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Hier zit je al snel aan met een paardentrailer.
Oefenen!
Oefen je dat net zo vaak? Zeker als je te maken hebt met een paard dat het laden erg spannend vindt, is het aan te raden om dit een periode wat intensiever te oefenen. Bijvoorbeeld dagelijks voor je gaat rijden. Zo wordt het een routine voor hem.
Dit zijn de afmetingen van een standaard 2-paardstrailer: Lengte binnenkant: 3,00 meter tot 3.52 meter; Breedte binnenkant: 1,55 meter tot 1,79 meter; Hoogte binnenkant: 2,20 meter tot 2,45 meter.
Laat hem z'n hoofd midden tussen beide voorbenen door buigen. Met een wortel daag je hem uit om zo laag naar de grond te gaan en zo ver mogelijk naar achter te strekken. Hou deze 'sit-up' even vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dit een paar keer.
Als een schaap met je mee moet lopen, kun je het best je ene hand onder de kop houden en je andere hand onder de staartaanzet. Zo loopt het dier gemakkelijk met je mee. De staart kun je dan als aandrijver gebruiken, terwijl je de kop gebruikt om te sturen.
Benodigde lengte 1 touw
Knip in totaal vier stukken af van de benodigde lengte touw. Bij een halstertouw van 2,25 meter zijn dus vier stukken van ieder 7,00 meter nodig. Brand de uiteinden van de touwen dicht zodat ze niet kunnen gaan rafelen. Nu kunt u aan de slag met het vlechten van het halstertouw.
Een touwhalster moet ruim genoeg zijn rond de neus, maar ook niet te ruim. Het paard moet kunnen kauwen, likken en gapen, maar je wil niet dat het halster te los zit en daardoor kan schuiven en in het oog kan komen. Ongeveer 4 vingers tussen de knoop en de onderkaak is voldoende.
Spelen en bijten
Ze kunnen bijten om meerdere redenen: spelen, steun zoeken, onderzoeken of agressie. Onderzoek laat zien dat hengst- en merrieveulens al op de leeftijd van één maand verschillend spelgedrag hebben: hengstveulens spelen 'agressiever' en bijten meer dan merrieveulens.