Zeg bijvoorbeeld het volgende: "Het spijt me dat ik zo boos op je werd" of "Het spijt me dat ik je niet serieus nam" of wat er ook maar gezegd moet worden. Probeer geen schuldigen aan te wijzen. Zelfs als de vriend/vriendin fout zat, is dat iets waar jullie later aan kunnen werken.
Zeg sorry
Als je meent wat je zegt is je verontschuldiging hoe dan ook effectief. Het is echter niet nuttig om te zeggen; “Het spijt me dat je je zo voelt.” Dit is slechts een blij van empathie, maar geen echte verontschuldiging. Maar wat nu als je geen spijt hebt? Een onoprechte verontschuldiging is ook geen optie.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Winnen vs.
Dat is waarom dokter en relatietherapeut Gary Brown zegt dat ruzies eigenlijk maar 10 minuten mogen duren. “Er is een verschil tussen echt ruziemaken en op een gezonde manier discussiëren met elkaar”, vertelt hij. “Bij discussies die langer dan 10 minuten aanhouden ligt de nadruk vaak op winnen.
Het eerste wat je kunt doen is realiseren wat maakt dat je ze ontgroeit bent. Je kunt verder ontwikkeld zijn, een ander pad ingeslagen zijn. Maar dat is te vaag en niet voldoende. Om je af te vragen wat je ontgroeid bent, moet je jezelf eerst afvragen wat je in eerste instantie verbond met die ander.
Van Dale definieert excuus - dat in de 16de eeuw ontleend is aan het Franse woord excuse - als 'verontschuldiging, betuiging van spijt'. Excuus is dus een synoniem van zowel spijtbetuiging als van verontschuldiging.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
“Gebruik de persoons naam en maak kort en bondig duidelijk waarover je je excuseert”, legt ze uit. “Ga er niet vanuit dat ze het weten: er kunnen andere mensen of situaties aan verbonden zijn. Wees duidelijk. Alle goede excuses hebben een ding gemeen: je geeft toe dat je fout was.”
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
Je voelt je er slechter door
Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De manier waarop een ruzie zich ontplooit, is de reden dat het vaak misgaat. De ruzie zelf is juist een teken van een goede en gezonde relatie. Wat is veel ruzie in een relatie? “Stellen die eerlijk en veilig ruzie maken, zelfs wanneer dat vroeg in de relatie gebeurt, hebben een grotere kans op slagen”, beweert Klow.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.